Lijn 8
Volgens een recent plan van metropoolregio en gemeente (Toekomst Vast Tramnet) is het de bedoeling om in veel Rotterdamse straten de tram weg te halen. Naast opportunistisch bezuinigen gaat het vooral om ruimte voor het overige verkeer te maken, met name voor auto’s die in de havenstad een welhaast heilige status genieten. Zo wordt de toekomstige inrichting eerst en vooral als louter verkeerskundig kwestie opgevat; een kwestie waarin grote, hard rijdende of dubbel geparkeerde auto’s iedereen in de weg zitten en het lijkt alsof er geen plaats meer is voor een tram.
En als dan de voorgestelde verkeerskundige ingrepen als vaststaand worden opgevat, dan dient zich de tweede optie aan en kunnen ontwerpers aan de slag om mooie brede stoepen te maken en plekken in te ruimen voor terrassen. Zo bezien allemaal mogelijk nu die tram weggaat.
Ik wil pleiten voor een derde optie, waarin stedenbouw en inrichting van openbare ruimte hand in hand gaan met het realiseren van duurzame mobiliteit. Dan is het niet meer de ruimtevretende auto die prioriteit krijgt, maar voetgangers, fietsers en vooral het collectieve openbaar vervoer. Dan wordt de stedelijke ruimte niet meer vereenzelvigd met verkeersruimte, maar met gebruiksruimte. Daarmee verdwijnt ook de valse tegenstelling tussen mobiliteit en ruimte en blijkt bovenal het vermeende ruimtegebrek geen verkeerskundige kwestie, maar een ontwerpopgave waarin mobiliteit en ruimte duurzaam op elkaar worden afgestemd. Dan kan straks lijn 8 over een vernieuwde Binnenweg rijden waarin voor iedereen voldoende en mooie gebruiksruimte beschikbaar is. Voor Rotterdam klinkt dit misschien als toekomstmuziek, maar in Amsterdam blijkt het wel al mogelijk om bijvoorbeeld de Kinkerstraat met de gehandhaafde tram duurzaam en fraai te herinrichten.
Stedebouw & Architectuur, thema Renovatie & Herstructurering
Deze blog verschijnt in de derde editie van Stedebouw & Architectuur magazine in 2023. Deze editie verschijnt op 7 juli.
Je kunt de hele editie digitaal lezen via onze online bibliotheek. Hiervoor dien je een abonnement te hebben. Nog geen lid? Overweeg dan een abonnement en krijg direct toegang tot alle toekomstige én reeds verschenen edities van Stedebouw & Architectuur.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug om 07:30 uurNa een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?
8 aug om 07:30 uurWat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…
De gezondheidsvoordelen van een superblock
6 aug om 07:30 uurOver de effecten van superblocks en andere manieren om straten autoluw te maken, publiceerde Verkeerskunde…
Internationale Knoop XL: groots en meeslepend
9 jul om 17:22 uurIn het noordelijk deel van het Eindhovense stationsgebied wordt de komende jaren 55 hectare grond (her)…
Komst zero-emissiezones blijft achter
23 mei om 07:30 uurIn het Klimaatakkoord uit 2019 is afgesproken om stadslogistiek (alle bestel- en vrachtauto’s die in een stad…
Reactie toevoegen