Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte

dinsdag 27 augustus 2024

Kunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel in de bouwsector. De toepassingen worden steeds slimmer en veelomvattender en het werkveld breidt zich razendsnel uit. Hoe ga je daarbij om met de privacy in de openbare ruimte? Op het Mobiliteitsplatform werd daarom in dit kader het thema 'ethiek' opgepakt, met daarbij 'verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid'.

"De opkomst van Artificial Intelligence (AI) belooft een ware revolutie in onze samenleving te worden, maar deze vooruitgang brengt ook ethische vraagstukken met zich mee die cruciaal zijn om aan te pakken. Een van de belangrijkste ethische overwegingen bij AI is de vraag naar transparantie en verantwoording. Met steeds complexere AI-algoritmen is het moeilijk te begrijpen hoe beslissingen worden genomen en wie er verantwoordelijk is voor eventuele fouten. Dit gebrek aan transparantie kan leiden tot wantrouwen en onzekerheid over de impact van AI op onze samenleving.

Duidelijke grens

Privacy en surveillance zijn ook kritische kwesties bij de ontwikkeling van AI. Terwijl AI-systemen enorme hoeveelheden gegevens kunnen analyseren, moeten we een duidelijke grens trekken tussen legitieme analyse en inbreuk op de privacy. Het is van essentieel belang om mechanismen te ontwikkelen die de privacy van individuen beschermen zonder de voordelen van AI te belemmeren.

ViNotion
Foto: ViNotion

De groeiende autonomie van AI-systemen roept ook vragen op over verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Als een zelflerend algoritme een fout maakt, wie is er dan verantwoordelijk? Deze complexe kwestie vereist duidelijke richtlijnen om de veiligheid en het vertrouwen in AI te waarborgen. Het is van essentieel belang dat AI-systemen worden ontwikkeld en gebruikt met aandacht voor ethische overwegingen en dat er mechanismen worden ingebouwd om vooroordelen te voorkomen en te corrigeren.

Automatisering

Een ander aspect van AI-ethiek is de impact op werkgelegenheid en economie. Hoewel AI-systemen in staat zijn om taken te automatiseren, wat kan leiden tot het verschuiven van banen, is het belangrijk om de langetermijngevolgen voor banen en inkomensongelijkheid te begrijpen. Het verleden toont aan dat automatisering onvermijdelijk is. Op macroniveau heeft dit zelden geleid tot werkloosheid, maar eerder tot efficiëntie, waardoor we concurrerender worden en nieuwe banen scheppen. Het is onvermijdelijk dat sommige traditionele banen veranderen of zelfs verdwijnen door de opkomst van AI, maar het is ook belangrijk om te erkennen dat AI nieuwe mogelijkheden creëert en banen schept in andere sectoren.

Door AI te omarmen en actief te investeren in de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden, kunnen we ons aanpassen aan de veranderende arbeidsmarkt en nieuwe kansen benutten. Het is essentieel om mechanismen te ontwikkelen die de negatieve gevolgen van automatisering op de werkgelegenheid verzachten, zoals omscholing en bijscholing voor werknemers die hun baan verliezen door automatisering.

Het recente persbericht van de Autoriteit Persoonsgegevens over 'volgverkeerslichten' benadrukt het belang van het proactief aanpakken van ethische kwesties rondom AI. ..."

Lees nu het volledige verhaal over dit onderwerp op het Mobiliteitsplatform.
Én vergeet niet te luisteren naar onze nieuwe podcast over kunstmatige intelligentie met expert Arjan Walinga (Bouwend Nederland).


Bron: Mobiliteitsplatform
Beeld (bovenaan): Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen

23 aug om 07:30 uur

Na een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector

21 aug om 08:30 uur

Welke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…

Lees verder »

Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?

8 aug om 07:30 uur

Wat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…

Lees verder »
descriptionArtikel

De gezondheidsvoordelen van een superblock

6 aug om 07:30 uur

Over de effecten van superblocks en andere manieren om straten autoluw te maken, publiceerde Verkeerskunde…

Lees verder »

Internationale Knoop XL: groots en meeslepend

9 jul om 17:22 uur

In het noordelijk deel van het Eindhovense stationsgebied wordt de komende jaren 55 hectare grond (her)…

Lees verder »
descriptionArtikel

Handboek Omgevingsgericht Lichtontwerp sluit aan bij moderne planontwikkeling

8 jul om 12:06 uur

In september wordt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht ‘Omgevingsgericht Lichtontwerp; handboek voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar

30 mei om 07:30 uur

Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…

Lees verder »
descriptionArtikel

Komst zero-emissiezones blijft achter

23 mei om 07:30 uur

In het Klimaatakkoord uit 2019 is afgesproken om stadslogistiek (alle bestel- en vrachtauto’s die in een stad…

Lees verder »