Zuid-Holland wil met gemeenten leegstand bestrijden
Bom-Lemstra zei dit in haar speech over “Slim Ruimtegebruik” op een bijeenkomst voor alle Zuid-Hollandse wethouders van ruimtelijke ordening op het provinciehuis in Den Haag. Zij benadrukte dat de provincie zal blijven sturen op het voorkomen van leegstand, en dus nieuwbouw van kantoren, winkels of woningen waar geen behoefte aan is, zal tegenhouden.
Zuid-Holland landelijk koploper
“Voor kantoren is Zuid-Holland landelijk koploper in de leegstand met bijna twintig procent. Voor winkels staat in onze provincie ruim 10 procent leeg; met uitschieters in sommige gemeenten waar 1 op de 3 winkelpanden leegstaat. De vraag die we onszelf moeten stellen is dus: hoe vormen we het bestaande zo slim mogelijk om naar de vraag van nu en morgen?”
Nauwelijks behoefte nieuwe kantoren, detailhandel of bedrijventerreinen
Aan nieuwe kantoren, detailhandel of bedrijventerreinen zal volgens Bom-Lemstra in Zuid-Holland nog nauwelijks behoefte zijn. Anders ligt dat voor wonen: er is grote behoefte aan stedelijk wonen en wonen in de binnenstad. Tot 2030 verwachten de provincie een stedelijke woonwens van circa 230.000 woningen in Zuid-Holland.
“Tegelijk zien we een groot tekort aan plekken waar dit gerealiseerd kan worden en juist een overschot aan “uitleglocaties”, dus aan de randen van steden en dorpen. Wij hebben redelijk nauwkeurig in beeld dat in de regio’s slechts 60 procent van die woonbehoefte gerealiseerd kan worden. We hebben het hier dus over ruim 90.000 woningen die niet gebouwd zullen worden als het roer niet omgaat.
Pilots in stedelijk gebied en gebieden rondom stations
Bij de pilots die de provincie samen met de gemeenten wil uitvoeren, heeft het stedelijk gebied en gebieden rondom stations de eerste prioriteit voor de provincie. Bom-Lemstra: “Ik verwacht dat de eerste pilots eind dit jaar al moeten kunnen beginnen. Als het gaat om het stedelijk wonen, zie ik kansen voor transformatie van leegstaand vastgoed en gebieden naar betaalbare koop- en huurwoningen.”

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Ruimtegenoten: voor een toekomstbestendige woningvoorraad
18 mrt om 07:30 uurHoe kunnen we de huidige woningvoorraad beter verdelen, zodat er zo min mogelijk nieuwe woningen bijgebouwd…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep 2024Het kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Reactie toevoegen