De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve huisvestingsmodellen, zoals een coöperatief alternatief tussen huren en kopen, waarbij bewoners mede-eigenaar zijn van hun woning. Je leest er alles over in onderstaand excursieverslag.
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
Onlangs organiseerde ZorgSaamWonen samen met Cooplink een excursie in Gent, een pionierstad op het gebied van collectief wonen. Ze bezochten Bijgaardehof, een voormalig fabrieksterrein dat is getransformeerd tot de grootste cohousinggemeenschap van Vlaanderen. Drie woongroepen hebben hier een duurzaam en gezamenlijk thuis gecreëerd, compleet met gemeenschappelijke ruimtes, een tuin en een atelier. Naast ook een vleermuizenkolonie, die in de kelders van de oude fabriek huist.
Innovatieve oplossingen
Tijdens de rondleiding ontdekten de deelnemers meer over de innovatieve oplossingen die bewoners hebben gevonden, zoals een ingenieus wasrek, een bovengronds regenwatersysteem en een warmtenet. De samenwerking tussen de cohousinggroepen en het wijkgezondheidscentrum bleek daarnaast een bijzonder voorbeeld van hoe gemeenschapsgericht wonen eruit kan zien. De deelnemers waren onder de indruk van de creativiteit en het doorzettingsvermogen van de bewoners in het - eerlijk is eerlijk - energie- en tijdrovende project.
Inspirerend Vlaams model
De deelnemers maakten ook kennis met Wooncoop, een organisatie die in Gent een coöperatief alternatief biedt tussen huren en kopen. Dit model, waarbij bewoners mede-eigenaar zijn van hun woning, zorgde voor veel enthousiasme en inspiratie voor de verdere ontwikkeling van coöperatief wonen in Nederland. Kortom, een geslaagde excursie, die laat zien dat we elkaar kunnen blijven inspireren en samen kunnen werken aan toekomstbestendige woonoplossingen.
Lees nu de impressie van de excursie.
Lezing Bernard Smits
Daags ervoor gaf Bernard Smits, één van de grondleggers van Cooplink, een lezing in het Stadhuis van Gent over de kracht van collectief wonen. Hij illustreerde zijn verhaal met allerlei praktijkvoorbeelden en liet onze zuiderburen zien waar kansen liggen. Lees hier het verslag: lezing Bernard Smits (Samenhuizen).
Blijf nog beter op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.
Bron: Cooplink en ZorgSaamWonen
Tekst: Bernard Smits (Cooplink) en Yvonne Witter (ZorgSaamWonen)
Foto: ontwerp architectenbureau Bogdan & Van Broeck
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Versnellen procedures volkshuisvesting voor watervoorziening
14 jan om 07:30 uurHet kabinet publiceerde gisteren plannen om het dreigende drinkwatertekort vanaf 2030 in de hand te houden.…
Rijk aan zet in regio's
10 jan om 07:30 uurEr zijn veel zaken waar men aan de randen van Nederland trots op kan zijn, maar er zijn ook zorgen. Zijn er…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov 2024De gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Reactie toevoegen