Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw

maandag 23 september 2024

Het kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met het uitgebreide woningbouwprogramma. Hoe reageren brancheorganisaties hierop?

Grote waardering is er voor het uitgebreide programma, dat op veel fronten een aanpak van de wooncrisis voorstelt. Toch is het niet overal hosanna, want de vrijgemaakte middelen lijken volstrekt onvoldoende.

Het kabinet reserveert vijf miljard euro voor de komende vijf jaar, wat onder meer gericht is op het bouwen van betaalbare woningen voor lage- en middeninkomens. Dit wordt door verschillende belanghebbenden gezien als een goed begin. Gemeenten ontvangen bijvoorbeeld een realisatiestimulans voor elke betaalbare woning die ze realiseren, wat zorgt voor een resultaatgerichte benadering.

Woningbouw

De branchevereniging WoningBouwersNL is positief gestemd over het beleid van het kabinet-Schoof. Ze prijzen vooral de duidelijke prioritering van woningbouw en de ambitie om jaarlijks minimaal 100.000 woningen te realiseren. Dit wordt gezien als een broodnodige maatregel om het hoge woningtekort aan te pakken. Bovendien vinden ze het bemoedigend dat woningbouw nu voorrang krijgt boven andere ruimtelijke projecten, zoals zonneparken en windmolens. Deze keuzes bieden volgens hen helderheid en stimuleren de sector om op te schalen.

WoningBouwersNL waardeert ook de betrokkenheid van alle regio’s in Nederland bij dit project. Ondanks hun positieve oordeel benadrukt de organisatie ook dat het beschikbare budget van 1 miljard euro niet voldoende is om de gestelde doelen te halen. Ze waarschuwen dat, zonder extra financiering, de ambitie om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen moeilijk haalbaar is. Dit gebrek aan middelen kan de voortgang van het plan vertragen en voor onzekerheid zorgen, aldus WoningBouwersNL in een uitgebreide verklaring.

Woningcorporaties

Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, is overwegend positief over de plannen, zoals het streven om meer bouwlocaties beschikbaar te stellen en het uitbreiden van de middenhuur. Aedes steunt het idee van een planbatenheffing, waarbij waardestijging van grond wordt gebruikt om woningbouw te financieren. Wel benadrukken ze dat er meer aandacht moet komen voor betaalbaarheid en leefbaarheid van wijken.

Martin van Rijn (Aedes) zegt in een reactie: “Het komt er nu op aan die plannen wettelijk te verankeren. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening moet echt vaart maken met het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting. In deze wet moet worden vastgelegd dat 30% van alle nieuwbouw sociale huurwoningen zijn. En dat twee derde van de huizen voor lage- en middeninkomens bereikbaar moeten zijn. Verder is het cruciaal dat de wet regelt dat procedures en beroepsprocedures worden ingekort. Ook de doorzettingsmacht van provincies en Rijk is essentieel: die maakt dat deze afspraken afdwingbaar zijn en dus ook écht gerealiseerd worden. Het is van groot belang voor woningzoekenden dat deze wet per 1 januari 2025 in kan gaan.”

Al met al krijgt minister Mona Keijzer complimenten voor de ingeslagen weg, maar analisten uit de sector twijfelen over de uitvoerbaarheid en wijzen op de mogelijke vertragingen door bureaucratie en onvoldoende financiering.

Beeld: Shutterstock (ai)

als we alle huizen beleggen met zonnepanelen, dan slaan we toch 2 vliegen in 1 klap! en als we de gaan voor hoogbouw en de ruimte ertussen zo inrichten dat het gemotoriseerde verkeer op de begane grond rondrijdt en daarboven een groene laag aanleggen waar mensen kunnen lopen en fietsen in een groene omgeving bevorderen we beweging, sociale interactie en dus gezondheid en geven ruimte aan de natuur. Uiteraard de bouw duurzaam uitvoeren en we hebben een minimale impact op de natuur en maximale impact op mentale en fysieke gezondheid. als we het doen, latne we het dan slim doen!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen

17 sep om 15:00 uur

Architecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…

Lees verder »
descriptionArtikel

Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West

16 sep om 16:00 uur

Sinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen

10 sep om 12:00 uur

Eerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar

30 mei om 07:30 uur

Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…

Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?

22 mei om 08:37 uur

Deze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van betonnen jungles naar biodiverse oases: nieuwe investeringskansen voor steden

13 mei om 07:30 uur

Ontwerp- en adviesbureau Arup verbindt in zijn projecten biodiversiteit en gezondheid in een stedelijke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Deze zomer nog geen verplichting nestvoorzieningen

3 mei om 07:30 uur

Vrijwel elk nieuwbouwhuis moet binnenkort beschikken over voorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleiner wonen in de toekomstbestendige wijk?

30 apr om 09:30 uur

Hoe kunnen we de grote woningbouwopgave het beste invullen als ‘bodem en water’ worden meegenomen in de…

Lees verder »