Het kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met het uitgebreide woningbouwprogramma. Hoe reageren brancheorganisaties hierop?
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
Grote waardering is er voor het uitgebreide programma, dat op veel fronten een aanpak van de wooncrisis voorstelt. Toch is het niet overal hosanna, want de vrijgemaakte middelen lijken volstrekt onvoldoende.
Het kabinet reserveert vijf miljard euro voor de komende vijf jaar, wat onder meer gericht is op het bouwen van betaalbare woningen voor lage- en middeninkomens. Dit wordt door verschillende belanghebbenden gezien als een goed begin. Gemeenten ontvangen bijvoorbeeld een realisatiestimulans voor elke betaalbare woning die ze realiseren, wat zorgt voor een resultaatgerichte benadering.
Woningbouw
De branchevereniging WoningBouwersNL is positief gestemd over het beleid van het kabinet-Schoof. Ze prijzen vooral de duidelijke prioritering van woningbouw en de ambitie om jaarlijks minimaal 100.000 woningen te realiseren. Dit wordt gezien als een broodnodige maatregel om het hoge woningtekort aan te pakken. Bovendien vinden ze het bemoedigend dat woningbouw nu voorrang krijgt boven andere ruimtelijke projecten, zoals zonneparken en windmolens. Deze keuzes bieden volgens hen helderheid en stimuleren de sector om op te schalen.
WoningBouwersNL waardeert ook de betrokkenheid van alle regio’s in Nederland bij dit project. Ondanks hun positieve oordeel benadrukt de organisatie ook dat het beschikbare budget van 1 miljard euro niet voldoende is om de gestelde doelen te halen. Ze waarschuwen dat, zonder extra financiering, de ambitie om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen moeilijk haalbaar is. Dit gebrek aan middelen kan de voortgang van het plan vertragen en voor onzekerheid zorgen, aldus WoningBouwersNL in een uitgebreide verklaring.
Woningcorporaties
Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, is overwegend positief over de plannen, zoals het streven om meer bouwlocaties beschikbaar te stellen en het uitbreiden van de middenhuur. Aedes steunt het idee van een planbatenheffing, waarbij waardestijging van grond wordt gebruikt om woningbouw te financieren. Wel benadrukken ze dat er meer aandacht moet komen voor betaalbaarheid en leefbaarheid van wijken.
Martin van Rijn (Aedes) zegt in een reactie: “Het komt er nu op aan die plannen wettelijk te verankeren. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening moet echt vaart maken met het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting. In deze wet moet worden vastgelegd dat 30% van alle nieuwbouw sociale huurwoningen zijn. En dat twee derde van de huizen voor lage- en middeninkomens bereikbaar moeten zijn. Verder is het cruciaal dat de wet regelt dat procedures en beroepsprocedures worden ingekort. Ook de doorzettingsmacht van provincies en Rijk is essentieel: die maakt dat deze afspraken afdwingbaar zijn en dus ook écht gerealiseerd worden. Het is van groot belang voor woningzoekenden dat deze wet per 1 januari 2025 in kan gaan.”
Al met al krijgt minister Mona Keijzer complimenten voor de ingeslagen weg, maar analisten uit de sector twijfelen wel over de uitvoerbaarheid en wijzen op de mogelijke vertragingen door bureaucratie en onvoldoende financiering.
Blijf nog beter op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.
Beeld: Shutterstock (ai)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt om 07:30 uurOndanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep om 16:00 uurSinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
als we alle huizen beleggen met zonnepanelen, dan slaan we toch 2 vliegen in 1 klap! en als we de gaan voor hoogbouw en de ruimte ertussen zo inrichten dat het gemotoriseerde verkeer op de begane grond rondrijdt en daarboven een groene laag aanleggen waar mensen kunnen lopen en fietsen in een groene omgeving bevorderen we beweging, sociale interactie en dus gezondheid en geven ruimte aan de natuur. Uiteraard de bouw duurzaam uitvoeren en we hebben een minimale impact op de natuur en maximale impact op mentale en fysieke gezondheid. als we het doen, latne we het dan slim doen!
Ingediend door Anoniem (niet geregistreerde gebruiker) op wo, 25/09/2024 - 10:37
Reactie toevoegen