Zonne-energie en ‘the internet of things’ vormen de wegen van de toekomst
Het rapport beschouwt de gevolgen van toenemende urbanisatie in 2050 voor het wegennet, in relatie tot klimaatverandering, uitputting van natuurlijke bronnen en veranderingen in het menselijk gedrag.
Gebruikers centraal in de mobiliteitsoplossingen
Tony Marshall, Global Highways Leader, Arup, over de ambities van het rapport: ‘Het onderzoeken van toekomstige trends helpt ons om een visie te formuleren op een toekomst, waar de gebruikers centraal staan in de mobiliteitsoplossingen. De veranderingen die dit rapport signaleert, zijn gericht op een veiliger, betrouwbaarder en milieuvriendelijker wegennet.'
Geavanceerde zonnepanelen zullen het wegdek vervangen en draadloos auto’s opladen die rijden of geparkeerd zijn. De panelen zijn voorzien van LED-verlichting en verwarmingselementen bevatten om sneeuw te doen smelten.
Veranderende patronen
Naast veranderende wegen, voorspelt het rapport ook veranderende patronen in bezit van vervoermiddelen, met reizigers die eerder geneigd zijn te betalen voor de beschikking over een fiets dan voor de fiets zelf. Het aantal gemotoriseerde voertuigen op de weg zal jaarlijks met 3 procent groeien, tot 2030, maar tegelijk wordt ook een toename verwacht in het gebruik van niet-gemotoriseerd vervoer, zoals fietsen en lopen. Steden hebben wereldwijd deze trends opgepikt en implementeren al strategieën, die verkeersopstoppingen reduceren en de gezondheid bevorderen door diverse fiets- en voetgangerssystemen aan te leggen.
Volledig geautomatiseerde navigatiesystemen
Elektrische auto’s zullen steeds gebruikelijker worden op de wegen van de toekomst en ontwikkelingen in materiaalkennis zullen de prestaties verbeteren van accu’s en elektriciteitsopslag. Volledig geautomatiseerde navigatiesystemen maken wegen voor zelfsturende auto’s mogelijk, die ontwerp en functioneren van snelwegen zullen veranderen, en voordelen bieden voor veiligheid en milieu.
De ‘Internet of Things’
Auto’s worden in toenemende mate ‘intelligent’ en ‘zelfbewust’: de aangesloten vervoer-middelen en de ‘Internet of Things’ zullen voertuigen in staat stellen om informatie te zenden en te ontvangen over verkeer, snelheid en potentiële veiligheidsrisico’s.
Voor meer informatie over ‘Future of Highways’, download hier het volledige rapport.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov 2024Ruimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep 2024Eerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug 2024Kunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug 2024Na een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug 2024Welke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?
8 aug 2024Wat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…
De gezondheidsvoordelen van een superblock
6 aug 2024Over de effecten van superblocks en andere manieren om straten autoluw te maken, publiceerde Verkeerskunde…
Internationale Knoop XL: groots en meeslepend
9 jul 2024In het noordelijk deel van het Eindhovense stationsgebied wordt de komende jaren 55 hectare grond (her)…
Reactie toevoegen