Verdubbeling aantal slachtoffers onder ouderen door woningbranden
In een pas verschenen rapport pleit Hagen voor maatregelen om het aantal 65-plussers dat omkomt of gewond raakt bij woningbranden terug te dringen. "Je moet dan denken aan uitgebreide voorlichting over het voorkomen van brand en over de vluchtroutes. Maar ook de wet- en regelgeving op dit gebied moet verbeteren. Daarnaast zijn er technische voorzieningen die brand kunnen voorkomen of beperken."
Uit onderzoek blijkt dat er vier belangrijke risicofactoren zijn waardoor brand kan ontstaan in een seniorenwoning: roken, koken, elektrische apparatuur en elektrische kacheltjes. Omdat bij roken en koken het grootste risico op brand bestaat, ligt duidelijke voorlichting voor de hand.
Brandalarm
Een sprinklerinstallatie in de woning s een van de maatregelen om risico’s in te dammen. Een andere maatregel is installatie van gekoppelde brandalarmsystemen. Bij rook en brand gaat niet alleen in de woning zelf het alarm af, maar ook bij de buren of in een meldkamer. Belangrijk is ook dat de vluchtroute op orde is. Rookmelders in de woningen kunnen zeker helpen, maar zijn geen oplossing. "Rookmelders geven een vals gevoel van veiligheid, omdat veel senioren niet meer goed ter been zijn en dus niet snel genoeg kunnen vluchten."
Afdwingen van brandveiligheid via regelgeving
Hagen pleit in zijn rapport ook voor het afdwingen van brandveiligheid via regelgeving. De wetgever zou moeilijk brandbaar meubilair en matrassen, automatische blussystemen en rookmelders verplicht kunnen stellen. "Wetten en regels over maatregelen die het leven van een groeiende groep kwetsbare en verminderd zelfredzame ouderen veiliger maken, zijn zeer wenselijk."
Da

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep 2024Het kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep 2024Sinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei 2024Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei 2024Deze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
De kracht van geografische data voor een breder publiek
22 mrt 2024Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…
Reactie toevoegen