VenhoevenCS geselecteerd voor ontwerp stedenbouwkundig plan Arenapark Hilversum
![](/sites/default/files/styles/max_500/public/2021-08/Arenapark%20Hilversum.jpg?itok=4QQqt187)
Luchtfoto Arenapark, foto: Gemeente Hilversum
Onaf
Het bedrijventerrein Arenapark is sinds de jaren negentig ontwikkeld op het voormalig gemeentelijke sportpark. De contouren van de oude drafbaan zijn nog herkenbaar; de houten tribune langs de atletiekbaan naar ontwerp van W.M. Dudok is er al ruim een eeuw beeldbepalend. Nu huisvest het Arenapark naast sportclubs ook onderwijsinstellingen en zo’n vijftig bedrijven.
Het park is echter niet af. Meerdere percelen liggen braak en een groot deel van het openbaar gebied is niet of slechts tijdelijk ingericht. Deze toestand biedt, onbedoeld, ruimte voor de Hilversumse ambities voor meer wonen en werken, voor een nieuwe locatie voor Station Hilversum Sportpark en voor duurzame energievoorziening.
Levendig stuk stad
Speerpunt van VenhoevenCS bij de ontwikkeling van het stedenbouwkundig plan is de leefbaarheid van het Arenapark. Het bureau voorziet scenario’s voor een gezond en aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bewoners, ondernemers, studenten en sporters en voor betere verbindingen met de omliggende buurten.
Alle voorzieningen op het terrein zijn op loopafstand, de OV-bereikbaarheid wordt geoptimaliseerd door verbeterde inpassing van Station Hilversum Sportpark en aangevuld met een verfijnde voetgangers- en fietsstructuur. Daarbij onderzoekt het bureau het aantal en type woningen en bedrijven dat er extra kan worden gerealiseerd en de versterking met het naastgelegen Goois Natuurreservaat Laapersheide. Ook worden alternatieven verkend voor biomassa als warmtebron voor het park evenals de komst van de internationale school en het nieuwe Evert Kroonzwembad.
VenhoevenCS bespreekt momenteel de impact van deze wensen van de gemeente met betrokkenen. De uitkomsten worden geïntegreerd en vertaald tot ruimtelijke scenario’s die het Arenapark als stedelijke en duurzame bestemming versterken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Maak ook kans op de Blue Zone Festival Award
14 feb om 07:30 uurBen jij dagelijks bezig met ruimtelijke ontwikkelingen en maatschappelijke interventies? En dragen die ook bij…
MOVE24: hét event voor een beweegvriendelijke leefomgeving
13 feb om 07:30 uurMet 140 enthousiaste professionals uit het fysieke en sociale domein, die samenkwamen in Omnisport Apeldoorn,…
Natuurinclusief bouwen: voorbij de bevlogenheid
12 feb om 07:30 uurDertien van de achttien miljoen Nederlanders wonen in steden, die cruciaal zijn voor het behoud van…
Inspiratie voor veilig ontwerp en beheer leefomgeving
6 feb om 07:30 uurDe openbare ruimte in Nederland wordt een steeds intensiever gebruikt speelveld. Waar tal van actoren zich…
Week van en manifest voor De Rechtvaardige Straat
4 feb om 07:30 uurEen rechtvaardige straat is een plek waar je de rijkdom van de openbare ruimte ten volle kunt ervaren en…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Rapportcijfers voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
31 jan om 07:30 uurSinds enkele jaren hanteren gemeenten een puntensysteem voor biodiversiteit in plannen voor gebiedsontwikkeling…
Autoluwe binnensteden randvoorwaarde woningbouwopgave
29 jan om 16:14 uurOp verschillende plekken in Nederland - maar zeker ook daarbuiten – kiezen steden voor ‘autoluw’. De…
Reactie toevoegen