VenhoevenCS geselecteerd voor ontwerp stedenbouwkundig plan Arenapark Hilversum
Onaf
Het bedrijventerrein Arenapark is sinds de jaren negentig ontwikkeld op het voormalig gemeentelijke sportpark. De contouren van de oude drafbaan zijn nog herkenbaar; de houten tribune langs de atletiekbaan naar ontwerp van W.M. Dudok is er al ruim een eeuw beeldbepalend. Nu huisvest het Arenapark naast sportclubs ook onderwijsinstellingen en zo’n vijftig bedrijven.
Het park is echter niet af. Meerdere percelen liggen braak en een groot deel van het openbaar gebied is niet of slechts tijdelijk ingericht. Deze toestand biedt, onbedoeld, ruimte voor de Hilversumse ambities voor meer wonen en werken, voor een nieuwe locatie voor Station Hilversum Sportpark en voor duurzame energievoorziening.
Levendig stuk stad
Speerpunt van VenhoevenCS bij de ontwikkeling van het stedenbouwkundig plan is de leefbaarheid van het Arenapark. Het bureau voorziet scenario’s voor een gezond en aantrekkelijk vestigingsklimaat voor bewoners, ondernemers, studenten en sporters en voor betere verbindingen met de omliggende buurten.
Alle voorzieningen op het terrein zijn op loopafstand, de OV-bereikbaarheid wordt geoptimaliseerd door verbeterde inpassing van Station Hilversum Sportpark en aangevuld met een verfijnde voetgangers- en fietsstructuur. Daarbij onderzoekt het bureau het aantal en type woningen en bedrijven dat er extra kan worden gerealiseerd en de versterking met het naastgelegen Goois Natuurreservaat Laapersheide. Ook worden alternatieven verkend voor biomassa als warmtebron voor het park evenals de komst van de internationale school en het nieuwe Evert Kroonzwembad.
VenhoevenCS bespreekt momenteel de impact van deze wensen van de gemeente met betrokkenen. De uitkomsten worden geïntegreerd en vertaald tot ruimtelijke scenario’s die het Arenapark als stedelijke en duurzame bestemming versterken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen