Hoe zorgen we ervoor dat de fysieke leefomgeving goed is ingericht voor het versterken van gemeenschappen om zo de leefbaarheid van nieuwe en bestaande woonwijken hoog te houden? Je leest het in de nieuwe essaybundel Fysiek volgt sociaal.
Essays over leefomgevingen van morgen met ‘Ode aan de stoep’

In deze nieuwe uitgave delen negen auteurs elk een visie op de leefomgevingen van morgen. Het overkoepelende thema van de essaybundel is de wisselwerking tussen de fysieke leefomgeving en de sociale dynamiek in wijken en buurten. Hoe wordt die zo ingericht dat gemeenschappen worden versterkt en daardoor de leefbaarheid van nieuwe en bestaande woonwijken verbetert?
Inhoud Essaybundel
In de bundel komen de volgende onderwerpen aan bod
- De ruimtelijke maakbaarheid van gemeenschapszin
- Urgentie en kwaliteit: het kan samen
- Sociale cohesie is niet maakbaar
- Bouwen voor gezondheid, geluk en verbinding
- Ode aan de stoep
- Gemeenschappen, een publiek belang
- Publieke familiariteit in de wijk : Ruimte maken voor lichte contacten
- Beter een goede buur – De uitdaging van Almere
- Geef fantasie een kans
Ianthe Mantingh
Het essay 'Ode aan de stoep' is geschreven door Ianthe Mantingh (Zijdekwartier Architecten), die wij onlangs spraken over tal van sociale aspecten die van invloed zijn op het ontwerp. Zij schrijft nu in de bundel:
De stoep
De voordeur is de plek waar je elke dag thuiskomt, en elke dag de wereld weer in stapt. De overgang van je geborgen thuis naar de buitenwereld. Vanaf de drempel met je thuis in je rug voel je je gekoesterd en overzie je het buiten. Op de stoep bij je voordeur zet je de eerste stap in de samenleving.
Uit onderzoek blijkt dat 80% van de ontmoetingen in een buurt plaatsvindt op die stoep bij de voordeur. Dus laten we beginnen met het maken van een stoep bij elk huis. Zodat iedereen de kans krijgt op een laagdrempelige en veilige manier om contact op te bouwen.
De stoep is de plek waar bewoners plantjes kunnen neerzetten of een zitje kunnen maken. Even kunnen verblijven. En vanaf daar ontmoeting tussen buren en buurtgenoten kan plaatsvinden. Juist in de buurten waar de leefbaarheid zo onder druk staat, kunnen we een groot verschil maken. Ik neem je mee naar drie voorbeelden van mijn bureau in Rotterdam, Schiedam en Leiden.
Lees het volledige essay van Mantingh en de andere acht verhalen nu in: Fysiek volg sociaal
Deze essaybundel is een initiatief van de afdeling Ruimtelijke Kwaliteit van het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en is tot stand gekomen in samenwerking met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs.
Blijf op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je ook op de wekelijkse nieuwsbrief van Stedebouw & Architectuur.
Bron: Biind
Foto: Shutterstock
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Dorps bouwen: draagvermogen en daadvermogen
22 apr om 07:30 uur 7 minIn zijn column voor Stedebouw & Architectuur schrijft Harrie van Helmond over hoogwaardige,…
Excursie: radicale herinrichting stadscentrum Tilburg
11 apr om 08:30 uur 3 minDe binnenstad van Tilburg heeft in korte tijd een metamorfose ondergaan. Ontdek nu de gemaakte keuzes rond de…
Wat maakt de straat rechtvaardig?
2 apr om 07:30 uurDe Rechtvaardige Straat, een initiatief van The Lab of Thought, richt zich op een eerlijke verdeling van de…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Prijsvraag: regionaal ontwerpen aan gezondheid en geluk
27 mrt om 07:30 uurWil jij ook een steentje bijdragen aan het stimuleren van ruimtelijke kwaliteiten en het verbeteren van de…
Buurtschap Te Veld: woningen te gast
14 mrt om 07:30 uurBuurtschap te Veld in Eindhoven is meer dan een verzameling huizen. Het is een plek…
Van veilige omgeving naar veilige gemeenschappen
3 mrt om 07:30 uurHet is van cruciaal belang dat onze woon-, werk- en leefomgeving sociaal veilig en leefbaar worden, zijn én…
Ecosysteemdiensten groeien sterk in waarde
28 feb om 07:30 uurDe natuur biedt de maatschappij tal van voordelen en diensten. Deze zogeheten ecosysteemdiensten hebben een…
Reactie toevoegen