Slim omgaan met parkeernormen
Zoekt u naar andere oplossingen en probeert u bijvoorbeeld met de inzet van deelmobiliteit de gemeentelijke parkeereis naar beneden te krijgen? Om dat mogelijk te maken, is een goede onderbouwing noodzakelijk. Dan helpt het als er goede alternatieven voor de (eigen) auto beschikbaar zijn, zoals een treinstation in de nabije omgeving. Daarnaast zijn in een binnenstad veel voorzieningen op loopafstand. Voor reisbewegingen die niet te voet, per (elektrische) fiets, scooter of ov afgelegd kunnen worden, kan deelmobiliteit een uitkomst bieden. Met deelmobiliteit kan het autobezit -en daarmee het aantal parkeerplaatsen- verlaagd worden, terwijl iedereen toch toegang heeft tot allerlei vormen van vervoer.
Succesfactoren deelmobiliteit
De inzet van deelmobiliteit is aantrekkelijk, maar hoe kun je hier het beste invulling aan geven? Is de oplossing toekomstbestendig te maken zonder dat het een dagelijkse zorg wordt? Beschikbaarheidsgarantie, gebruiksgemak en diversiteit zijn allemaal factoren die het succes bepalen. Maar ook flexibiliteit en een vraagvolgend aanbod is cruciaal, want simpelweg een deelauto plaatsen en daarvoor vijf parkeerplaatsen opheffen is te kort door de bocht.
Een andere belangrijke factor: de initiële en structurele kosten. Hoe hoog zijn mijn investeringskosten en welk deel van de gebruikskosten kan verwerkt worden in de VVE-bijdrage? Al deze onderwerpen en meer dienen in de onderbouwing aan bod te komen, zodat de nieuwe ontwikkeling met deelmobiliteitsconcept voor de doelgroep een zodanig aantrekkelijke propositie is dat de reductie in autobezit ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt.
Parkeerbalans in een leefbare stad
Zowel rijdende als geparkeerde auto’s zijn (te) dominant in het binnenstedelijke straatbeeld. Veel gemeenten streven daarom naar een autoluwere binnenstad. Het beter benutten van restcapaciteit van bestaande parkeergarages kan daaraan bijdragen. Vanuit onze werkzaamheden voor gemeenten en ontwikkelaars hebben wij steeds meer positieve ervaringen over hoe een parkeerbalans op maat, eventueel in combinatie met deelmobiliteit, kan bijdragen aan een goede balans tussen de parkeer- en mobiliteitsbehoefte, een aantrekkelijke woonpropositie en een leefbare omgeving.
Reageren?
info@empaction.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov 2024Ruimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep 2024Eerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug 2024Kunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug 2024Na een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?
8 aug 2024Wat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…
De gezondheidsvoordelen van een superblock
6 aug 2024Over de effecten van superblocks en andere manieren om straten autoluw te maken, publiceerde Verkeerskunde…
Internationale Knoop XL: groots en meeslepend
9 jul 2024In het noordelijk deel van het Eindhovense stationsgebied wordt de komende jaren 55 hectare grond (her)…
Komst zero-emissiezones blijft achter
23 mei 2024In het Klimaatakkoord uit 2019 is afgesproken om stadslogistiek (alle bestel- en vrachtauto’s die in een stad…
Reactie toevoegen