Reconstructie De Loods opgeleverd en bewoond

Foto door LEVS architecten
Rijk industrieel verleden
Halverwege de gebogen Cruquiusweg werd de karakteristieke loods in 1959 als magazijn gebouwd en tot medio 2015 door afvalbedrijf Remepa gebruikt. Net als de gebouwen van de Insulinde oliefabriek ernaast en de voormalige Sigma verffabriek getuigde deze loods van het rijke industriële verleden van het gebied. Daarom werd het gebouw op gemeentelijke spelregelkaart Cruquiuseiland als ‘behoudenswaardig’ aangeduid.

Karakteristieke elementen
Het meest typerende van het gebouw is de contour met een hoofdbeuk en puntdak en aan weerszijden twee lagere zijbeuken. De constructie van stalen spanten met de vakwerkliggers, de bakstenen buitengevels en de lichtstraten zijn de karakteristieke elementen. Gezien de grondvervuiling met asbest is behoud niet mogelijk en wordt de loods gereconstrueerd.

Fijne buitenruimte
Tussen De Loods en De Bocht loopt een intiem woonstraatje. Langs beide zijden hebben alle woningen een terugliggende buitenruimte. Aan de waterkant begrenst De Loods een nieuw plein, met bomen, bankjes en picknicktafels.

Industriële sfeer
Het parkeren zit verstopt in de kern. Daaroverheen lopen de woningen trapsgewijs omhoog naar een patio in de nok. Binnenin benadrukken de hergebruikte, originele stalen spanten de ruimtelijkheid en geschiedenis van het gebouw. Buiten zorgen de opvallende rode en blauwe schuifdeuren ervoor dat de Loods een niet te missen, vrolijke aanwezigheid in het hart van het eiland is.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Ruimtegenoten: voor een toekomstbestendige woningvoorraad
18 mrt om 07:30 uurHoe kunnen we de huidige woningvoorraad beter verdelen, zodat er zo min mogelijk nieuwe woningen bijgebouwd…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep 2024Het kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Reactie toevoegen