Plaquette UNESCO wereld erfgoed voor Van Nelle Fabriek
Met de toekenning aan de Van Nelle Fabriek staan nu in totaal tien erfgoederen in het Koninkrijk der Nederlanden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Voor Rotterdam is het de eerste Werelderfgoedsite en daar is de stad trots op. Wethouder Adriaan Visser nam samen met Roger Meertens, directeur Van Nelle Fabriek, de plaquette en het certificaat in ontvangst.
Visser:”De Van Nelle Fabriek neemt een speciale plek in, in zowel de geschiedenis van Rotterdam als in het heden. Het monument legt de link met de haven, met het internationale karakter van de stad en speelt een essentiële rol in de wederopbouw van Rotterdam na WOII. Deze plaquette en dit certificaat bestendigen de UNESCO status en laten zien dat wij, gemeente, Rijk en de Van Nelle Fabriek, gezamenlijk zorg dragen voor het behouden van het Rotterdamse werelderfgoed voor de toekomstige generaties.”
UNESCO status
Vorig jaar werd de Van Nelle Fabriek in Rotterdam onderscheiden met de status van UNESCO Werelderfgoed. Dit betekende een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde de voormalige koffie- thee- en tabaksfabriek aan de Delfshavense Schie. UNESCO-Comitélidstaat Finland stelde dat ‘the approaches used in Van Nelle are an encouraging and useful example from which we all can learn’ en Algerije zei dat: ‘this property will enrich the World Heritage List’. Nu wordt deze onderscheiding zichtbaar door de officiële overhandiging van het werelderfgoed certificaat en de onthulling van een plaquette die is ontworpen door de Haagse kunstenares Mohana van der Kroonenberg. De plaquette is een cadeau van het ministerie van OCW en drukt de verbondenheid uit tussen de Nederlandse Werelderfgoederen en de werelderfgoederen elders in de wereld.
Bekroning
In 2008 is de Van Nelle Fabriek ook al bekroond als één van de drie beste Europese restauratieprojecten op het gebied van cultureel erfgoed. Door de Europese Unie en Europa Nostra is de restauratie en het hergebruik van de Van Nelle Fabriek onderscheiden met de hoogste prijs voor Europees Cultureel Erfgoed projecten. En onlangs werd het industrieel erfgoed door het Amerikaanse CMMS uitgeroepen tot de mooiste fabriek ter wereld!
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Reactie toevoegen