Metamorfose Brainpark: wonen, werken, studeren en verblijven
Brainpark I ligt tussen de campus van de Erasmus Universiteit en de A16 en is nu bekend als een kantorenpark. Het Masterplan laat zien dat dit gebied kan transformeren tot een levendig gebied met een goede mix van woningen, bedrijven en voorzieningen zoals horeca. Een van de belangrijkste ontwikkelingen is dat er ruimte komt voor 2.500 tot mogelijk 3.000 woningen in verschillende categorieën; 30 procent sociale huur, 40 procent middensegment en 30 procent in het hogere segment.
Voor kantoren en bedrijven blijft de huidige 90.000 m2 ruimte beschikbaar. En voor commerciële en maatschappelijke voorzieningen komt er op de begane grond van de woongebouwen en kantoren ruimte bij voor 45.000 m2. De gemeente gaat daarnaast de openbare ruimte herinrichten met aandacht voor groen en water. Het centraal gelegen park en de vijvers worden versterkt in kwaliteit. Hier omheen komen de nieuwe woon-werk-verblijf gebouwen.
Duurzame woon-werklocatie
De nu aanwezige kantoorpanden worden omgebouwd of vervangen door duurzame woon- en/of werklocaties. De geluidsoverlast van de A16 en de luchtkwaliteit worden aangepakt. Er komen multifunctionele schermen tussen de gebouwen langs de A16 waardoor het gebied geluidluw wordt. Daarnaast wordt rekening gehouden met de mogelijke nieuwe oeververbinding over de Maas die het gebied verbindt met de rest van de stad. En het bestaande groen wordt verder uitgebreid. Zo ontwikkelt Brainpark I zich straks tot een gezonde, groene en duurzame woon-werklocatie.
Vervolg
Het Masterplan legt de belangrijkste uitgangspunten voor de ontwikkeling van Brainpark I vast. Na besluitvorming door de gemeenteraad gaat de gemeente samen met ontwikkelaars de plannen verder uitwerken. Het betreft onder meer een project van Bakkers | Hommen met ongeveer 775 sociale en middenhuur appartementen met voorzieningen aan de Max Euwelaan. Afhankelijk van het verloop van de ruimtelijke juridische procedures kan de bouw van de eerste plannen starten in 2023.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Reactie toevoegen