Masterplan 2.0 voor Corda Campus Hasselt gepresenteerd
Impressies door VenhoevenCS
Campus connecties
Het masterplan voor Corda Campus is de ruimtelijke vertaling van onze gedeelde visie op campusontwikkeling. Een campus moet nieuw talent aantrekken én behouden, een optimaal ondernemersklimaat realiseren en een prettige en gezonde verblijfsplek zijn voor de mensen die er werken. De adaptieve opzet maakt een campus tot toekomstbestendig innovatiedistrict. Het leggen van verbindingen staat er centraal.
Een campus is een goed georganiseerd brandpunt waar onderzoek, onderwijs en ondernemerschap samenkomen en elkaar versterken. Een succesvolle campus is bovendien verbonden met andere kennis- en innovatieclusters en met de stad. Op Corda Campus stimuleert de nabijheid van een efficiënte multimodale OV-knoop duurzame mobiliteit en bereikbaarheid en wordt de campus een plek waar voetgangers en fietsers zich welkom voelen. De groene infrastructuur en de grote variatie aan voorzieningen nodigen uit tot ontmoeten, bewegen en ontspannen.
Duurzame mobiliteit
Door parkeren, autoverkeer en logistieke functies naar de randen van de campus te verplaatsen, ontstaat plek voor een fijnmazig en groen netwerk voor langzaam verkeer, met snelle routes tussen de verschillende functies. Dit groene netwerk sluit ook aan op omliggende natuur en verbindt de campus met de aangrenzende woonwijken. Het nabijgelegen Station Kiewit krijgt een upgrade naar een echte multimodale OV-knoop met voorzieningen voor shared mobility. Hier pak je straks de fiets of deelstep op weg naar de campus. Zo laat het masterplan zien hoe duurzame campusontwikkeling oplossingen kan aandragen voor de hedendaagse stedelijke mobiliteitsvraagstukken.
De circulaire ‘Plug&Play’ campus
Het masterplan combineert een robuust en duurzaam grid met flexibele plug-ins en adaptieve bouwvolumes. Zo kunnen grotere en kleinere bedrijfsruimte worden gecreëerd en biedt de openbare ruimte een steeds veranderend aanbod. Het plug-in principe maakt de campus ook tijdens de bouw een volledig operationele en aantrekkelijke omgeving. Tijdelijke programma's zoals een Living Lab of Incubator definiëren de identiteit van de campus als een hightech innovatiedistrict in alle ontwikkelingsfases. Systemen voor energie en water worden in eerste instantie per gebouwcluster georganiseerd: zo worden duurzaamheidambities al haalbaar tijdens de gefaseerde ontwikkeling.
Een levendige campus
Een gemengd programma van werken, research, wetenschap, startups, sport, recreatie en short stay maakt dat de campus alle uren van de dag een inspirerende plek is om te verblijven. Het netwerk van loop- en fietspaden verbindt de bestaande bebouwing met de nieuwe ontwikkelingen en maakt van de verschillende wijken van de campus een eenheid. In het hart van de campus ligt een levendig publiek plein waar de Corda Arena - een hypermodern digitaal event centre voor e-sports, conferenties en evenementen met 4.000 zitplaatsen - wordt gerealiseerd.
Dynamische interactie tussen binnen en buiten, tussen natuur en architectuur, kenmerkt deze beloopbare campus. Transparante plinten maken voorbijgangers nieuwsgierig naar wat zich afspeelt in de kantoren en labs en speelse pixelvormige gevels met hoogteverschillen en groene loggia’s laten de overgang tussen gebouw en natuur vervagen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov 2024Welke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov 2024De gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt 2024Wat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen