Masterclass Loop! bijzonder goed gewaardeerd

Stedenbouwkundige Annemieke Molster en landschapsarchitect Sandra Schuit, auteurs van het boek Loop!, verzorgden de gelijknamige masterclass op 12 september jl. Gastspreker was Ruud Ditewig van de gemeente Utrecht die inzoomde op de uitdagingen in de stad Utrecht.
In de masterclass stond de vraag ‘Hoe maak je een stad loopvriendelijk?’ centraal. Verschillende steden schrijven al in hun omgevingsvisie dat lopen belangrijk is, maar hoe geef je handen en voeten aan deze uitspraak? Wat betekent dat concreet?
Tijdens de masterclass werd uitgebreid antwoord gegeven, onder andere met voorbeelden van steden die hier al voortvarend mee aan de slag zijn gegaan. De docenten gaven bovendien inzicht in de keuzes die gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld als het gaat om de verdeling van ruimte.
Stappen, trappen, openbaar vervoer en dan de auto
De masterclass zoomt in op het omgekeerd ontwerpen op basis van het STOP-principe, waarbij de aandacht allereerst uitgaat naar voetgangers (stappers), dan naar fietsers (trappers), gevolgd door openbaar vervoer en personenwagens. Gaststad Utrecht, voorloper op voetgangersgebied, vertelde over de leerpunten en uitdagingen die de stad kent. Tijdens de wandeling door stad werden theorie en praktijk verenigd.

Datum volgt
Begin 2023 wordt de masterclass Loop! weer georganiseerd. Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden zodra de nieuwe datum bekend is? Geef hier aan dat je interesse hebt (uiteraard zonder verdere verplichtingen). Dan krijg je een seintje zodra bekend is wanneer de masterclass Loop! plaatsvindt.
Praktijkvoorbeeld en tips
Het boek Loop! staat vol met innovatieve vergezichten, stedenbouwkundige praktijkvoorbeelden en concrete uitvoeringstips voor het inrichten van een loopvriendelijke omgeving. Lees hier meer over het boek of bestel het boek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Wat maakt de straat rechtvaardig?
2 apr om 07:30 uurDe Rechtvaardige Straat, een initiatief van The Lab of Thought, richt zich op een eerlijke verdeling van de…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Inspiratie voor veilig ontwerp en beheer leefomgeving
6 feb om 07:30 uurDe openbare ruimte in Nederland wordt een steeds intensiever gebruikt speelveld. Waar tal van actoren zich…
Gedragsverandering is niet altijd gezellig
23 jan om 07:30 uurDoor de noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen en ook in ons dagelijks leven daaraan invulling te geven, is…
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov 2024Ruimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep 2024Eerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug 2024Kunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Reactie toevoegen