Masterclass Loop! bijzonder goed gewaardeerd
Stedenbouwkundige Annemieke Molster en landschapsarchitect Sandra Schuit, auteurs van het boek Loop!, verzorgden de gelijknamige masterclass op 12 september jl. Gastspreker was Ruud Ditewig van de gemeente Utrecht die inzoomde op de uitdagingen in de stad Utrecht.
In de masterclass stond de vraag ‘Hoe maak je een stad loopvriendelijk?’ centraal. Verschillende steden schrijven al in hun omgevingsvisie dat lopen belangrijk is, maar hoe geef je handen en voeten aan deze uitspraak? Wat betekent dat concreet?
Tijdens de masterclass werd uitgebreid antwoord gegeven, onder andere met voorbeelden van steden die hier al voortvarend mee aan de slag zijn gegaan. De docenten gaven bovendien inzicht in de keuzes die gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld als het gaat om de verdeling van ruimte.
Stappen, trappen, openbaar vervoer en dan de auto
De masterclass zoomt in op het omgekeerd ontwerpen op basis van het STOP-principe, waarbij de aandacht allereerst uitgaat naar voetgangers (stappers), dan naar fietsers (trappers), gevolgd door openbaar vervoer en personenwagens. Gaststad Utrecht, voorloper op voetgangersgebied, vertelde over de leerpunten en uitdagingen die de stad kent. Tijdens de wandeling door stad werden theorie en praktijk verenigd.
Datum volgt
Begin 2023 wordt de masterclass Loop! weer georganiseerd. Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden zodra de nieuwe datum bekend is? Geef hier aan dat je interesse hebt (uiteraard zonder verdere verplichtingen). Dan krijg je een seintje zodra bekend is wanneer de masterclass Loop! plaatsvindt.
Praktijkvoorbeeld en tips
Het boek Loop! staat vol met innovatieve vergezichten, stedenbouwkundige praktijkvoorbeelden en concrete uitvoeringstips voor het inrichten van een loopvriendelijke omgeving. Lees hier meer over het boek of bestel het boek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov 2024Ruimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep 2024Eerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug 2024Kunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug 2024Na een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?
8 aug 2024Wat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…
De gezondheidsvoordelen van een superblock
6 aug 2024Over de effecten van superblocks en andere manieren om straten autoluw te maken, publiceerde Verkeerskunde…
Internationale Knoop XL: groots en meeslepend
9 jul 2024In het noordelijk deel van het Eindhovense stationsgebied wordt de komende jaren 55 hectare grond (her)…
Komst zero-emissiezones blijft achter
23 mei 2024In het Klimaatakkoord uit 2019 is afgesproken om stadslogistiek (alle bestel- en vrachtauto’s die in een stad…
Reactie toevoegen