Groningen Europapark, station als paviljoen in een stadspark
Lynke Koopal , landschapsarchitect bij ROEZ gemeente Groningen en Nienke van de Lune, projectarchitect bij Movares, werkten aan een helder concept : een organisch geplooide maaiveld dat de sterke horizontale lijnen van de technische spooromgeving ontmoet. Op basis van dit concept is het stationsontwerp in het ontwerpteam verder uitgewerkt. Dit heeft een helder vormgegeven en een hoogwaardig gedetailleerd station opgeleverd.
Bouwen aan de wijk Europapark
Het nieuwe station speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het Europapark. De energiecentrale voor stad en regio sloot eind negentiger jaren haar deuren en sinds 2002 werkt de stad aan de herontwikkeling van het gebied. Het Europapark huisvest inmiddels een mix aan stedelijke functies. Vanaf 2006 is stadion de Euroborg de thuishaven voor FC Groningen. Rondom het stadion bevinden zich een supermarkt, verschillende onderwijsinstellingen, horeca en een bioscoop. In een ander deel van het Europapark is de Linie gerealiseerd: een woonbuurt met een bijzonder woonmilieu van vrije kavels in hoge dichtheid. Tenslotte huisvest de oude centrale RTV Noord en allerlei media en ICT-bedrijfjes.
De aard van het station is in de loop van de jaren fors veranderd. Waar in 2002 nog gedacht werd aan een stationscomplex met bebouwing boven de sporen, veranderde dat na aangescherpte veiligheidsregelgeving naar een bescheiden voorstadhalte met bebouwing rondom de stationspleinen. De wens van de gemeente was daarbij expliciet dat de stationsomgeving meer zou zijn dan een logistieke knoop. De uitstraling en verblijfskwaliteit moest als aanjager voor verdere gebiedsontwikkeling gaan functioneren. Ook zou het station de infrastructurele barrières rondom de wijk doorbreken.
Praktisch en uitnodigend
De karakteristiek van een stationsontwerp is dat het praktisch en uitnodigend moet zijn. Station Groningen Europapark verwerkt zo’n 6.000 reizigers per dag. Daarnaast loopt er één van de belangrijkste noord-zuid fietsroutes van de stad door het station, waar in de toekomst zo’n 10.000 fietsers per dag gebruik van maken. De opdracht aan de ontwerpers was om een evenwicht te vinden tussen het belang van het passerend fietsverkeer, de voetgangers en de overige gebruikers in het gebied. De oplossing werd gevonden in een ‘shared space’-concept, met zo min mogelijk borden en andere fysieke barrières. Verder zijn zicht op het station en de bereikbaarheid van het station geoptimaliseerd, waardoor de reiziger zich gemakkelijk kan oriënteren. De combinatie van een heldere routing en optimale zichtlijnen maken het gebied prettig om te verblijven en nodigen uit om gebruik te maken van de stationsfaciliteiten.
Logistiek knooppunt in een stadstuin
Het draait om een goede logistiek op een station. Een duidelijke stedelijke signaalfunctie, een goede bereikbaarheid, heldere routing, comfortabele verblijfsruimte en goede overstaprelaties maken een logistiek knooppunt tot een goed station. Groningen Europapark voorziet in alle gemakken. De karakteristieke dwarsdoorsnede van de stationskappen, heeft een sterke icoonfunctie naar zijn omgeving. De vleugels zijn van ver zichtbaar en herkenbaar. Zowel voetgangers als fietsers hoeven geen grote fysieke barrières te overwinnen. De fietspaden hebben een hellingspercentage van 4 procent en minder, en de natuurstenen terrassen overbruggen op natuurlijke wijze het niveauverschil tussen de stationstunnel en de omgeving. Zichtbaarheid van stijgpunten en goede bewegwijzering helpen de reiziger in hun routing. De praktisch kolomloze ruimte onder de perronkappen en de nieuwe perronoutillage geven een opgeruimd beeld op de perrons. Met uitzicht op de groene stadstuin en de overstap op OV en taxi kan de reiziger zitting nemen op mooie houten banken op de met natuursteen beklede perrons. De vleugels fungeren als een paviljoen in het Park.
Meer weten? Download hieronder het artikel over het station Groningen Europark, verschenen in Stedebouw & Architectuur thema-editie Stationslocaties .
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug om 07:30 uurNa een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?
8 aug om 07:30 uurWat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…
De gezondheidsvoordelen van een superblock
6 aug om 07:30 uurOver de effecten van superblocks en andere manieren om straten autoluw te maken, publiceerde Verkeerskunde…
Internationale Knoop XL: groots en meeslepend
9 jul om 17:22 uurIn het noordelijk deel van het Eindhovense stationsgebied wordt de komende jaren 55 hectare grond (her)…
Komst zero-emissiezones blijft achter
23 mei om 07:30 uurIn het Klimaatakkoord uit 2019 is afgesproken om stadslogistiek (alle bestel- en vrachtauto’s die in een stad…
Hoe welkom is auto nog bij verdichting van steden?
14 mei om 11:00 uurSteden verdichten betekent ook oplossingen zoeken voor geparkeerde auto's. Met daarbij vaak de wens om de auto…
Reactie toevoegen