Gemeente Rotterdam organiseert Maand van BIM
Bij BIM werken ontwerpers, adviseurs, ingenieurs en bouwers samen in één digitaal model, bijvoorbeeld bij de realisatie van een nieuwe weg of een nieuw gebouw. BIM optimaliseert het ontwerp- en bouwproces. Dat heeft grote voordelen: er kan sneller worden gewerkt, er worden minder fouten gemaakt en de kwaliteit neemt toe terwijl de kosten dalen. De afgelopen drie jaar zijn er binnen de gemeente diverse BIM-pilots gedaan.
De winst van BIM is aanzienlijk, aldus Ron Voskuilen, algemeen directeur Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. "Tot voor kort werd het vooral bij grote projecten ingezet. We zien nu dat het ook bij kleine projecten zeer loont, zozeer zelfs dat ze er financieel haalbaar door worden. BIM vraagt een nieuwe manier van samenwerken en dus is het zeker nog geen gemeengoed. Grote opdrachtgevers, zoals gemeenten, kunnen het flink stimuleren door het bij aanbestedingen voor te schrijven."
De stad voegt de daad bij het woord en wil dat vanaf 2015 bij minimaal 20 procent van alle gemeentelijke projecten met BIM wordt gewerkt. De thema-maand ROTTERDAM BIMt is een van de instrumenten om dat doel te bereiken. Met onder meer workshops over concrete voorbeelden worden alle facetten van BIM bij medewerkers onder de aandacht gebracht. Daarbij gaat het niet alleen om planontwikkeling, maar ook om beheer en onderhoud.
Gedurende de maand oktober is in de centrale hal van het gebouwcomplex Europoint ook de tentoonstelling ‘2D naar 3D en daaraan voorbij’ te zien. De expositie, eerder al te zien in het architectuurcentrum in Haarlem, is aangevuld met verscheidene Rotterdamse voorbeeldprojecten, onder meer de Amazonehaven, de Ireneschool en Rotterdam Centraal.
ROTTERDAM BIMt richt zich op alle medewerkers van gemeentelijke instanties, in het bijzonder op die van Stadsontwikkeling en Stadsbeheer. Alle bijeenkomsten zijn echter ook toegankelijk voor niet-gemeentelijke organisaties, zoals architectenbureaus, bouwbedrijven, installatiebedrijven, opdrachtgevers, woningcorporaties en projectontwikkelaars. De thema-maand wordt op 31 oktober afgesloten met een symposium. Kijk voor meer informatie op www.rotterdam.nl/bim.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt om 07:30 uurOndanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep om 16:00 uurSinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Van betonnen jungles naar biodiverse oases: nieuwe investeringskansen voor steden
13 mei om 07:30 uurOntwerp- en adviesbureau Arup verbindt in zijn projecten biodiversiteit en gezondheid in een stedelijke…
Deze zomer nog geen verplichting nestvoorzieningen
3 mei om 07:30 uurVrijwel elk nieuwbouwhuis moet binnenkort beschikken over voorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en…
Reactie toevoegen