Eerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat per 1 januari 2025 de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) zou worden aangescherpt tot 0,5. Tot verbijstering van velen in de bouwsector wil zijn opvolger, Mona Keijzer, dit terugdraaien. Vandaar de Open brief aan minister Mona Keijzer.
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
De Milieuprestatie Gebouwen (MPG) is een wettelijke maatlat voor circulair bouwen. Hiermee kunnen bouwpartijen de effecten van concrete maatregelen berekenen. In 2013 is de MPG in de bouwregelgeving vastgelegd. Voor woningbouw geldt sinds 2018 een wettelijke grenswaarde van 1,0 en die eis werd per 1 juli 2021 aangescherpt naar 0,8. Een eis die in het algemeen (te) makkelijk is te halen.
Volgend jaar zou, zo kondigde minister De Jonge eerder aan, de grenswaarde worden gesteld op 0,5. Een mooie impuls voor de klimaatakkoorden die vragen om meer circulariteit en milieuvriendelijkere bouwmaterialen om zo uiteindelijk de opwarming van de aarde te beperken. Om aan die nieuwe eis te voldoen, moet je serieus keuzes maken in het ontwerp- en bouwproces (ontdek hoe in de praktische handleiding van het Lente-akkoord).
De nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer (BBB), wil echter een pas op de plaats maken en schrijft aan de Tweede Kamer dat ze “alle (mogelijke) belemmeringen voor de woningbouwopgave kritisch wil wegen. Nieuwe, nationale (duurzaamheids-)regels of aanscherpingen vanuit het kabinet of medeoverheden, die een woning duurder maken of het bouwproces vertragen, zijn onderdeel van die weging”. Een aanscherping van de MPG naar 0,5 zou volgens haar dus de grote woningbouwopgave in de weg zitten. En passant heeft Keijzer ook nog gezegd niet meer het principe te huldigen dat ‘bodem en water sturend’ zijn. Iets waar een groot deel van de sector al volop mee bezig is.
CO2-uitstoot
Het handhaven van de huidige MPG is een klap in het gezicht van alle experts en betrokkenen in de bouw die een duurzame bouwsector nastreven en hameren op de ongelofelijk grote CO2-uitstoot van de sector. In het huidige tempo hebben we nog slechts tot 2026 (!) om op de bekende manier te blijven bouwen, voordat Nederland haar ‘budget’ aan CO2-uitstoot overschrijdt (voor een opwarming boven de 1,5 °C; bron: Copper8).
Een tweede klap wordt er uitgedeeld aan industriële conceptbouwers die grootschalig investeerden in fabrieksmatige prefab woningbouw en daarin de eis van 0,5 al meenamen. Als de norm van 0,8 toch overeind zou blijven, verliezen zij een deel van hun voorsprong waarin ze al fors investeerden.
Open brief
Het is de Dutch Green Building Council (DGBC) die de onderliggende cijfers voor deze materie leverde, onder de inmiddels gevleugelde noemer Paris Proof. En het is de Gideonstribe die de vorige minister duidelijk wist te maken, waar het werkelijk om draait. Met de actie van Keijzer worden er andermaal - het nieuwe kabinet lijkt er patent op te hebben - duurzame stappen teruggezet. Vandaar dat de Gideons, samen met de DGBC en Circulair Friesland een Open brief naar Mona Keijzer hebben gestuurd.
Opmerkelijk in de brief is deze alinea, gericht aan Keijzer: “U schrijft dat u het draagvlak in de sector opnieuw wilt toetsen, en tijdens het commissiedebat gaf u aan dat u bereid bent om de aanscherping door te voeren als blijkt dat het haalbaar is en het draagvlak groot genoeg is. Wij hebben goed nieuws: het draagvlak is al breed getoetst door uw Ministerie én wordt breed gedragen door belangenorganisaties als Bouwend Nederland, Neprom, Aedes, BNA, Techniek Nederland, Gideon, DGBC, Centrum Hout, NVTB en FME. Ofwel, zowel koplopers, middenhoede alsook vertegenwoordigers van de gangbare bouwmaterialen als beton, keramiek en staal steunen de aanscherping van de MPG.” Als dat niet overtuigend genoeg is?
Lees hier de complete brief en de achtergronden: Gideonstribe - Dutch Green Building Council, die wordt afgesloten met: ‘Wij roepen u daarom op om vast te houden aan de aangekondigde aanscherping van de MPG-norm’.
Blijf nog beter op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief.
Tekst: Ysbrand Visser
Beeld: Shutterstock
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Copy Paste Catalogus verkort vergunningentraject
14 nov om 07:30 uurVeel gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers worstelen met de snelle realisatie van projecten. Met name als…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
7 okt om 13:00 uurHet is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…
Nog steeds meer nieuwbouw in kwetsbare gebieden
2 okt om 07:30 uurOndanks bodemdaling en gevaar van overstromingen neemt het aandeel van nieuwbouwwoningen in die gebieden toe.…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Biobased scholenbouw: klimaatdoelen en gezond binnenklimaat
18 sep om 07:30 uurOok het onderwijs zal een duurzaam steentje moeten bijdragen aan de doelstellingen van de klimaatakkoorden.…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep om 16:00 uurSinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Reactie toevoegen