We vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak seriematige woningbouw steeds weer een stapje beter, dan kan de totale, duurzame impact nog groter worden.
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven

Naam: Marije Sanders-Kortekaas
Leeftijd: 34 jaar
Functie: architect bij Archifit
Studie
Ik heb de lange route gevolgd om architect te worden. Ik ben begonnen met een MBO bouwkunde-opleiding in Harderwijk, waarna ik ben doorgegaan op het HBO (Windesheim, Zwolle). Uiteindelijk heb ik mijn master gedaan aan de TU in Eindhoven, waar ik na mijn master ook nog een post-master heb gedaan. Studeren kan je hobby maar zijn…
Inspiratie
Inspiratie kan overal vandaan komen en meestal komt het op momenten dat je het niet verwacht. Op het gebied van het integreren van duurzaamheid en architectuur zoek ik vaak inspiratie in oudere gebouwen. Deze zijn meestal gebouwd in tijden dat energie en materiaal niet overvloedig aanwezig waren, waardoor er (low-tech) oplossingen zijn bedacht die nu nog steeds toepasbaar zijn.
Passie
Bij elk project waaraan ik werk, probeer ik de balans te vinden tussen de mens, het klimaat en het financiële aspect. Het is het mooiste wanneer we een project kunnen uitvoeren dat we volledig biobased en circulair kunnen ontwerpen, maar wanneer we seriematige woningbouw steeds weer een stapje beter weten te maken, kan de totale impact nog groter zijn en bouwen we goede woningen voor nog meer mensen.
Project
Het is geen groot project, maar toch ben ik er erg trots op. We hebben meegedaan aan een tender van zeventien woningen in Helvoirt, die enkel beoordeeld werd op de mate van circulariteit van het project. Op dat moment hadden we nog nooit op zo’n manier een project aangevlogen, in tegenstelling tot de overige partijen die meededen. Ondanks dat hebben we deze tender wel gewonnen!
Toekomst
Duurzaam bouwen wordt steeds meer de norm, maar vanwege het containerbegrip kan dit nog heel veel verschillende dingen betekenen. Daarnaast zie je dat het nog veelal als een sausje wordt gezien dat aan het einde over een project moet worden gegoten. Een uitdaging hierin is om tussen alle greenwashing de juiste visie te vormen voor een betere (bouw)wereld. Daarbij is duurzaam bouwen juist een kans om gebouwen weer een eigen uitstraling te geven die aansluit bij de plek waar deze gebouwd wordt.
Foto (bovenaan): Janssen-fotografie
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Collectief wonen: antwoord op dubbele vergrijzing & zorgdruk
15 apr om 07:30 uur 5 minIn Nederland neemt de druk op wonen en zorg toe, mede door de dubbele vergrijzing. Tegelijkertijd willen steeds…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Trends in circulair bouwen: transformatie
3 feb om 07:30 uurIn een recent overzichtsartikel schreef de Dutch Green Building Council over actuele ontwikkelingen op het…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Reactie toevoegen