Circulair viaduct wint Betonprijs 2019
Het dek van het circulair viaduct bestaat uit 40 betonnen elementen en kan volledig en ongeschonden, gedemonteerd, verplaatst en op een nieuwe locatie herbouwd worden. Zo is er geen afval, zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en worden gebruikte grondstoffen op de meest hoogwaardige manier opnieuw benut. Tussen december 2018 en september 2019 is het viaduct getest door het werkverkeer van de bouw van de Reevesluis.
Betonprijs 2019
De jury van de Betonprijs heeft gekozen voor het circulaire viaduct, omdat ze waardering heeft voor het initiatief om het echt anders te doen. Zij zien het viaduct als een impuls voor de herbruikbaarheid van betonnen kunstwerken: 'Het is niet het logische antwoord op een concrete vraag, maar een investering die vooral op termijn zijn vruchten kan gaan afwerpen. De jury juicht grootschaligere toepassing en verdere ontwikkeling van dit soort modulaire systemen van harte toe.'
Esther van Eijk, projectleider bij Van Hattum en Blankevoort en initiator van het circulaire viaduct, nam tijdens de Betondag in Rotterdam de prestigieuze prijs in ontvangst. Van Eijk: 'Circulair bouwen is meer dan alleen in rondjes praten. Fysieke producten zijn belangrijk om verandering te realiseren. Mensen geloven pas dat het kan als ze zelf zien en ervaren.'
Het projectteam ziet het toekennen van de Betonprijs aan het circulaire viaduct, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt in de categorie Circulair, als duwtje in de rug voor alle mensen die betrokken zijn bij dit project én voor diegenen die vanaf nu het stokje zullen overnemen.
Aftrap doorontwikkeling circulaire bruggen en viaducten
Het rapport met daarin de belangrijkste lessen en inzichten die zijn opgedaan bij de bouw en het gebruik van het circulaire viaduct is op vrijdag 15 november 2019 overhandigd aan Cees Brandsen (hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat) en Jeroen Bonekamp (directeur Van Hattum en Blankevoort). De conclusie: de opgedane kennis vormt een belangrijke basis voor de doorontwikkeling van circulaire viaducten en bruggen. De belangrijkste lessen en inzichten die zijn opgedaan bij de bouw en het gebruik van dit prototype zijn te vinden op de projectpagina Bouw circulair viaduct bij Kampen.
Bron: Rijkswaterstaat
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov 2024Ruimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep 2024Eerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug 2024Kunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug 2024Na een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?
8 aug 2024Wat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…
De gezondheidsvoordelen van een superblock
6 aug 2024Over de effecten van superblocks en andere manieren om straten autoluw te maken, publiceerde Verkeerskunde…
Internationale Knoop XL: groots en meeslepend
9 jul 2024In het noordelijk deel van het Eindhovense stationsgebied wordt de komende jaren 55 hectare grond (her)…
Komst zero-emissiezones blijft achter
23 mei 2024In het Klimaatakkoord uit 2019 is afgesproken om stadslogistiek (alle bestel- en vrachtauto’s die in een stad…
Reactie toevoegen