Amsterdam-Noord aangewezen als beschermd stadsgezicht
Inventarisatie stedenbouw
Een gebied met bijzondere historische waarde kan benoemd worden tot historisch stads - of dorpsgezicht. In totaal zijn er in Nederland meer dan 400 beschermde stads- en dorpsgezichten met een geschiedenis die teruggaat tot vóór het jaar 1850. In het kader van het Monumenten Inventarisatie Project is ook de stedenbouw uit de periode 1850-1940 landelijk geïnventariseerd. Het besluit tot aanwijzing van Amsterdam-Noord in de gemeente Amsterdam als beschermd stadsgezicht vloeit voort uit deze inventarisatie.
Historische waarde
In de 19de eeuw zorgden de aanleg van het Noord-Hollands Kanaal en het Noordzeekanaal voor industriële ontwikkeling in het gebied. Voor de arbeiders die in deze industrie kwamen werken, waren woningen nodig. Zo ontstonden tussen 1910 en 1940 verschillende tuindorpen als Oostzaan, Nieuwendam, Buiksloot, met voor die tijd moderne huisvestingsmogelijkheden.
Deze tuindorpen met parken zijn een voorbeeld van tuinstadbeweging. Door een mix van stedelijk en landelijke aanleg en door toepassing van architectuur in de Amsterdamse Schoolstijl, is een plezierige woonomgeving gecreëerd. Het was voor die tijd nieuw dat woningbouw voor de sociaal lagere klasse op deze manier werd toegepast.
Karakter bewaard gebleven
Het bijzondere karakter van Amsterdam-Noord is goed bewaard gebleven. De bebouwing en de structuur van de tuindorpen is nog altijd duidelijk herkenbaar aanwezig binnen een groot gebied van naoorlogse uitbreidingswijken.
Rechtsgevolg beschermd stadsgezicht
Het aanstellen van het gebied als beschermd stadsgezicht heeft tot rechtsgevolg dat de gemeenteraad ter bescherming van het stads gezicht een bestemmingsplan vast moet stellen. In die zin kan de aanwijzing tevens een stimulans betekenen voor het uitvoeren van een ruimtelijk kwaliteitsbeleid.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen