De Handreiking Warmteprogramma ondersteunt gemeenten bij het opstellen van een Warmteprogramma. Dit programma vormt de routekaart naar een aardgasvrije gemeente in 2050 en beschrijft welke wijken, buurten en dorpskernen de komende tien jaar van het aardgas afgaan en op welke wijze.
Welke wijken, buurten en kernen gaan van het aardgas af?

Het Warmteprogramma is de opvolger van de Transitievisie Warmte (TVW). Met ingang van de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) wijzigt de Omgevingswet en verandert de naam Transitievisie Warmte in Warmteprogramma. Het is de bedoeling dat het Warmteprogramma voor eind 2026 door B&W wordt vastgesteld.
Handig of verstandig
De nieuwe handreiking beschrijft onder andere de vereisten waaraan een Warmteprogramma moet voldoen, het proces voor het opstellen ervan en wat handig of verstandig is om te doen. Daarnaast beschrijft de handreiking wat nog niet zeker is, omdat de noodzakelijke wet- en regelgeving nog in ontwikkeling is. De behandeling van de wetgeving kan nog leiden tot aanpassingen.
De Handreiking Warmteprogramma bestaat uit vijf delen:
- Deel 1 beschrijft wat een warmteprogramma is en met welke juridische aspecten je rekening moet houden.
- Deel 2 beschrijft de opbouw van een warmteprogramma.
- Deel 3 beschrijft het proces rond het opstellen van een warmteprogramma.
- Deel 4 geeft een fictief voorbeeld van een warmteprogramma.
- Deel 5 bevat factsheets met verdiepende informatie over het juridisch planproces, data, participatie en de planning voor het opstellen van een warmteprogramma.
Het Warmteprogramma wordt verplicht zodra de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie van kracht is. De beoogde inwerkingtreding van de Wgiw is 1 juli 2025.
Ontdek nu zelf de Handreiking Warmteprogramma.
Bron: Biind
Beeld: Steenwijk (Shutterstock)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
Natuurinclusief bouwen: voorbij de bevlogenheid
12 feb om 07:30 uurDertien van de achttien miljoen Nederlanders wonen in steden, die cruciaal zijn voor het behoud van…
Betrek burgers bij wijkaanpak klimaatadaptatie
11 feb om 07:30 uurOm wijken weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, experimenteert de provincie Utrecht met een wijkaanpak…
Rapportcijfers voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
31 jan om 07:30 uurSinds enkele jaren hanteren gemeenten een puntensysteem voor biodiversiteit in plannen voor gebiedsontwikkeling…
Natuurinclusief bouwen in uiterwaarden
20 jan om 07:30 uurDoor de klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en de richtlijn ‘bodem en water sturend’ is het bouwen…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Versnellen procedures volkshuisvesting voor watervoorziening
14 jan om 07:30 uurHet kabinet publiceerde gisteren plannen om het dreigende drinkwatertekort vanaf 2030 in de hand te houden.…
Reactie toevoegen