Om wijken weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, experimenteert de provincie Utrecht met een wijkaanpak waarin maatwerk en samenwerking centraal staan. Een van de essentiële lessen is het actief betrekken van bewoners bij de plannen.
Betrek burgers bij wijkaanpak klimaatadaptatie

De provincie Utrecht heeft de eerste inzichten gedeeld over de wijkaanpak voor klimaatadaptatie. De eerste resultaten uit deze pilot zijn gebundeld in een lessenbundel, ook om andere gemeenten te helpen. Door met zeven gemeenten, bewoners en andere partijen samen te werken, worden wijken weerbaarder tegen klimaatverandering en worden buurten beter voorbereid op weersextremen als hitte, droogte en wateroverlast.
De pilot bestaat uit een wijkaanpak waarin maatwerk en samenwerking centraal staan. Hiermee experimenteert de provincie Utrecht onder meer in Amersfoort en Veenendaal, waar beide overheden met de bewoners kijken naar concrete maatregelen, zoals vergroening, waterberging en hittebestendige inrichting van de openbare ruimte.
Effectievere maatregelen
Een van de belangrijkste lessen is dat bewoners actief betrekken essentieel is. Mensen willen graag bijdragen, maar hebben behoefte aan duidelijke informatie en praktische handvatten. Ook blijkt dat samenwerking tussen verschillende organisaties, zoals woningcorporaties en waterschappen, zorgt voor snellere en effectievere maatregelen. Daarnaast is het belangrijk om de bestaande infrastructuur slim te benutten en maatregelen in te passen in regulier onderhoud van wijken.
De provincie benadrukt dat de wijkaanpak een continu leerproces is. De inzichten die nu worden opgedaan, helpen bij het ontwikkelen van een effectieve aanpak die ook in andere gemeenten toepasbaar is. Utrecht blijft de komende tijd ervaring opdoen en samenwerken aan een klimaatrobuuste leefomgeving.
Ontdek nu de ervaringen uit de pilot (en van twee gemeenten):
Lessenbundel Wijkaanpak Klimaatadapatie
gemeente Vijfheerenlanden
gemeente Houten
Bronnen: Straatbeeld.nl / Klimaatadaptatienederland.nl
Foto: Amersfoort (Shutterstock)
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
Natuurinclusief bouwen: voorbij de bevlogenheid
12 feb om 07:30 uurDertien van de achttien miljoen Nederlanders wonen in steden, die cruciaal zijn voor het behoud van…
Rapportcijfers voor biodiversiteit in gebiedsontwikkelingen
31 jan om 07:30 uurSinds enkele jaren hanteren gemeenten een puntensysteem voor biodiversiteit in plannen voor gebiedsontwikkeling…
Natuurinclusief bouwen in uiterwaarden
20 jan om 07:30 uurDoor de klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en de richtlijn ‘bodem en water sturend’ is het bouwen…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Versnellen procedures volkshuisvesting voor watervoorziening
14 jan om 07:30 uurHet kabinet publiceerde gisteren plannen om het dreigende drinkwatertekort vanaf 2030 in de hand te houden.…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Reactie toevoegen