INFRATECTURE; bottom up re-use
Een goed voorbeeld van een re-use wat vanuit burger initiatieven is ontstaan is de Veterans Memorial Bridge in Cleveland Ohio. De transformatie van deze brug geldt als goed re-use voorbeeld waar niet de overheid initiatiefnemer is maar een proces op gang is gekomen vanuit burgerinitiatief. Al in 1918 vormt deze brug een eerste verbinding over de Cuyahoga Rivier. Over meer dan een kilometer tilt de brug zowel de tram als auto 30 meter boven de rivier op waardoor het scheepvaart verkeer over de Cuyahoga Rivier ongehinderd door kan varen. Een voor die tijd ongekend technisch hoogstandje van staal en beton. De tram op het onderste dek, de auto op het bovenste dek.
Openbare route opeisen
In 1954 al verdwijnt de tramverbinding van deze brug. Het onderste dek wordt afgesloten. Al snel wordt echter dit dek illegaal gebruikt door voetgangers die op deze manier de rivier oversteken. Zij moeten daarvoor door gaten in de hekwerken klimmen en de route staat bekend als onguur en onveilig. Het duurt tot 2009 voordat burgers deze route als openbare route opeisen. Bewoners verenigen zich, de hekken worden afgebroken, het dek wordt schoongeveegd en er wordt contact gelegd met de Kent State University. De bewoners en de Universiteit werken samen plannen uit die dit benedendek aantrekkelijker maakt voor fietsers en voetgangers.
Slow urbanism
Om de route bij een breder publiek bekend te maken worden activiteiten en evenementen georganiseerd. Op deze manier is de route onderdeel geworden van de mental map van de stad. De Historische brug is voor de langzame modaliteiten voet en fiets een ideale verbinding tussen de woongebieden van Cleveland en het centrum van de stad geworden. Bij de Hofbogen in Rotterdam is een vergelijkbaar proces aan de gang. De in onbruik geraakte hooggelegen hofplein-spoorlijn wordt door enthousiaste stedelingen als locatie omarmt voor diverse initiatieven. De bogen worden langzaam maar zeker omgebouwd van opslag naar artistieke- en culturele- werk en ontmoetingsruimten. Een gedeelte van het hooggelegen spoordek is al in gebruik als evenementenlocatie. In tegenstelling tot een van bovenaf geplande ontwikkeling waar alles in één keer op de schop gaat wordt stukje bij beetje gesleuteld aan een nieuwe toekomst. Hierbij is sprake van een samenwerking tussen initiatiefnemers, gemeente en bewoners. Een re-use proces op basis van slow-urbanism. Deze traagheid is de sleutel voor succes. Door deze traagheid kunnen de ontwikkelingen draagvlak genereren, hebben meerdere initiatieven kans en zullen de ontwikkelingen beklijven.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Podcast met ‘vakmeester’ Hans van Heeswijk
29 aug om 07:30 uurIn de nieuwe podcastserie Takumi - de Weg naar Meesterschap is architect Hans van Heeswijk de eerste die aan de…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug om 07:30 uurNa een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
Reactie toevoegen