Het nieuwe hoofdkantoor van DPG Media in Amsterdam, DPG Mediavaert, is gereed en wordt al volop gebruikt door de vele mediatitels en afdelingen van DPG, dit keer allemaal onder één dak. En dat was precies het primaire doel van deze nieuwbouw: titels, merken en afdelingen weer bij elkaar brengen, wat trendsettend is in de huidige samenleving waarin eenieder zoekt naar verbinding. Arup licht de ontwikkeling van dit gebouw hieronder toe.
DPG Mediavaert: state of the art, gezond, flexibel, duurzaam
"Bij dat primaire doel is het niet gebleven. Er werd een duidelijke opgave geschetst: creëer een duurzame en gezonde werkomgeving die flexibiliteit biedt. Plaats deze opgave in de context van meer dan 2.500 medewerkers en de opgave wordt een uitdaging, die we samen met Team V en DGMR vol passie zijn aangegaan.
Voor ons was het zorgen voor de belangrijkste parameter: maximale flexibiliteit voor het gebouw, daar een mediabedrijf altijd in beweging is. Een gebouw en inrichting die zich kunnen aanpassen aan haar gebruiker, hebben een lange levensduur en zijn daarmee al in de basis duurzaam. Daarnaast wilden we een duurzaam en gezond gebouw maken, waarin duurzaamheid en gezondheid zichtbaar zijn en ook ervaren kunnen worden. Hierin zagen we als integraal ontwerpteam direct belangrijke parameters, zoals daglichttoetreding, hoge ventilatievouden, individuele regelbaarheid en ook verbinding met de natuur.
Met de parameters in het achterhoofd kon de zoektocht naar de oplossing beginnen, die enkel beantwoord kon worden met innovatie en het continu opzoeken van grenzen.
Een goed eindresultaat vraagt om een sterk basisconcept dat de opgave en parameters borgt. Dit concept is ontstaan door in het begin van het project meerdere concepten te ontwikkelen voor de hoofddraagconstructie en voor het installatietechnische werkplekconcept. Voor de hoofddraagconstructie waren dit:
- prefabbeton;
- hybride beton-hout;
- hout.
Voor de installatietechniek waren dit:
- traditionele ventilatie met toevoer- en retourkanalen;
- traditionele toevoer en retour via een plenum;
- verdringingsventilatie via de verhoogde vloer en een retourplenum.
Deze concepten konden gemixt worden waardoor er negen varianten waren, die allemaal zijn getoetst aan de gestelde parameters en de opgaven flexibel, duurzaam en gezond. Door dit samen met DGP en het ontwerpteam te doen, is het basisconcept gekozen: hout-hybride met verdringingsventilatie. Een innovatief, duurzaam en state of the art concept, dat mede door de zichtbare vervlechting met de architectuur flexibiliteit biedt en de gezonde werkomgeving borgt met duurzaamheid en eenvoud.
Het technisch concept verder toegelicht
In de houten hybride constructie zijn de verdiepingsvloeren gemaakt van Cross Laminated Timber (CLT), gecombineerd met een betonnen druklaag voor stabiliteit, afdichting en comfort. Die constructie is met CLT draagbalken geheel in het zicht aangebracht en brengt daarmee direct een natuurlijke omgeving. De verhoogde vloer brengt alle voorzieningen naar de werkplekken (wandcontactdozen, data-aansluitpunten) en zorgt daarnaast voor de toevoer van verse lucht via lagedruk-verdringingsventilatie, die als het ware de vervuilde lucht naar boven duwt en de leefomgeving ververst; een zeer energiezuinig systeem.
Doordat de voorzieningen in de vloer verplaatsbaar zijn, is de indeling geheel flexibel en makkelijk aanpasbaar. Individuele regelbaarheid is ten slotte geborgd door de klimaatplafond-eilanden, met geïntegreerde verlichting die per segment bediend kunnen worden."
Bron: Arup
Meer artikelen met dit thema
Het waarmaken van de hoogste duurzaamheidsambities
28 okt om 11:00 uurBij het mondiaal opererende ingenieursadviesbureau Arup is regeneratief ontwerpen eerder regel dan uitzondering…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt om 15:00 uurEerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Wereld Architectuur Dag: focus op jonge generaties
7 okt om 13:00 uurHet is vandaag, de eerste maandag in oktober, Wereld Architectuur Dag! Wij vieren dat met dit bouwwerk van Sou…
Biobased scholenbouw: klimaatdoelen en gezond binnenklimaat
18 sep om 07:30 uurOok het onderwijs zal een duurzaam steentje moeten bijdragen aan de doelstellingen van de klimaatakkoorden.…
De natuurinclusieve missie van Bauke de Vries
13 aug om 07:30 uurDe transitie naar een natuurinclusieve, duurzame en klimaatbestendige leefomgeving is niet van vandaag op…
De vele toepassingen van het veelzijdige bamboe
19 jul om 07:30 uurDe wereld van het circulair en biobased bouwen krijgt nieuwe impulsen dankzij het boek Booming Bamboo. In deze…
Polderlab Delft koppelt theorie aan praktijk
11 jun om 07:30 uurHoe ziet de polder van de toekomst eruit? Dat wil ZUS gaan onderzoeken door theorie en praktijk te koppelen in…
En wat als we nu wél toekomstbestendig gaan bouwen?
7 jun om 07:30 uurVurig pleidooi van Marrit van der Schaar (Provincie Utrecht) om toekomstbestendig te (gaan) bouwen. Een visie,…