Zonne-energie opwekken kansrijk door verbeterde postcoderoosregeling
Dit is goed nieuws voor de talloze coöperaties en VVE-en die zonder dak toch eigen stroom willen opwekken met elkaar. Een hele verbetering vindt Holland Solar, omdat nu veel meer van die initiatieven kunnen slagen. Holland Solar verwacht veel animo in de samenleving voor de regeling. “Collectieven van burgers en ondernemers willen graag zelf investeren in een groene toekomst, dus het is slim van de regering dit te honoreren”, stelt Holland Solar.
7,5 cent korting onvoldoende soelaas
In de praktijk bleek dat de eerder vastgestelde 7,5 cent korting onvoldoende soelaas bood: initiatieven van collectieven kwamen te weinig van de grond door de complexiteit en de lage financiële slagingskans. De regeling was bedoeld als inlossing van een coalitieafspraak: er zou een mogelijkheid gaan komen voor zelf energie opwekken voor burgers en ondernemers zonder eigen dak. Nu de totale korting, inclusief BTW, bijna 11 cent per kWh bedraagt, biedt dit veel betere uitgangspunten voor de projecten die al klaar staan.
Pleiten voor een snellere invoering
Deze aanpassing gaat vanaf 2016 in. Holland Solar zal pleiten voor een snellere invoering, via De Duurzame Energie koepel, zodat die wachtende initiatieven van start kunnen. De Duurzame Energie Koepel is medeondertekenaar van het energieakkoord en maakt deel uit van de borgingscommissie onder leiding van Ed Nijpels. De aanpassing naar 9 cent per kWh is na inspanning van De Duurzame Energie Koepel, in samenwerking met ODE Decentraal en Holland Solar, tot stand gekomen. In een eerdere fase waren al andere aanpassingen gedaan om de regeling te verbeteren, zoals het vervallen van de plicht voor een tweede aansluiting, het openstellen voor de regeling voor het MKB en het vervallen van de dubbele BTW.
Er kan nog veel zonnestroom en zonnewarmte opgewekt worden
Holland Solar zal de ontwikkeling van de regeling goed in de gaten houden, en trekt daarin samen op met ODE Decentraal en Hier Opgewekt. Holland Solar: “Er kan nog veel zonnestroom en zonnewarmte opgewekt worden via de Nederlandse daken en op en rond civiele werken, met de juiste inzet van overheid en bedrijfsleven. In het energieakkoord rekent men op 21 PJ zonne-energie in 2020, maar groei is mogelijk tot zeker 300 PJ of zelfs meer. Nederland gaat nog heel veel zonlicht oogsten, hebben we onlangs naar buiten gebracht in het recente 'Rapport Ruimte voor zonne-energie in Nederland 2020-2050'.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Excursie: honderden woningen binnen UNESCO Werelderfgoed
14 mei om 07:30 uur 4 minHoe bouw je honderden nieuwe woningen in een gebied dat officieel te boek staat als UNESCO Werelderfgoed? Je…
Bereken de hittestress in straten en op pleinen
13 mei om 07:30 uur 11 minVeel pleinen in Nederland zijn ingericht voor markten en evenementen en ontberen klimaatadaptieve kwaliteiten.…
Warmtewerende oppervlakten in plangebieden
29 apr om 07:30 uur 4 minIn de 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving' wordt gesproken over het belang van '…
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Reactie toevoegen