Zelfbouwers ontwikkelen duurzame nieuwbouwwijk in Rotterdam
De voormalige plek van Leonidas is beschikbaar gekomen als woonlocatie door de verhuizing van de hockeyclub naar de overzijde van de Kralingse Zoom. Door de ligging in een recreatieve, groene zone met volkstuinen en sportcomplexen is er voor gekozen om de grond te ontwikkelen volgens het concept van Natuurlijk Wonen.
Natuurlijk Wonen staat voor wonen in het groen, waarbij gestreefd wordt naar het bouwen met zoveel mogelijk natuurlijke materialen en een laag of geen energiegebruik. De huizen krijgen groene tuinen met een haag als erfafscheiding op kavels van 200, 300 of 400m². De buurt wordt autoluw doordat parkeren van auto’s plaats vindt op plekken buiten de eigen tuin. Ook zal op innovatieve wijze worden omgegaan met grondzetting en waterhuishouding. Hiedoor kan Leonidas uitgroeien tot een (inter-) nationaal voorbeeld hoe in een laaggelegen deltastad als Rotterdam slimme en duurzame gebiedsontwikkeling kan plaatsvinden.
Fase
De ontwikkeling van Leonidas is opgeknipt in fasen. Gestart wordt nu met de eerste fase, het zuidelijke deel van de locatie. Op basis van een verkaveling zullen de inschrijvers samen met de gemeente het komend half jaar voor die plek een plan uitwerken waarbij de nieuwe bouwwijze, duurzaamheid en klimaatadaptatie een belangrijk onderdeel vormen. De plannen zijn naar verwachting tegen het einde van het jaar klaar, waarna een definitief besluit van zowel de inschrijvers als de gemeente volgt of er gestart wordt met bouwen. Geïnteresseerden kunnen zich nog steeds inschrijven voor een latere fase.
Traditie
Woningbouwlocatie Leonidas is ongeveer drie hectare groot en ligt in de Kralinger Esch tussen de Kralingse Zoom en de Abram van Rijckevorselweg. De Esch is als woonwijk ontwikkeld in de jaren tachtig. Er staan zo’n 2400 woningen en er wonen bijna 4700 mensen. Het was destijds een spraakmakend duurzaam plan vanwege het hergebruik van oude elementen van het drinkwaterbedrijf en de toepassing van milieumaatregelen als zonnecollectoren. Met de ontwikkeling van het oude Leonidasterrein wordt de traditie van duurzaam bouwen in de Esch voortgezet.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Hoe gaat-ie met de participatie?
4 nov om 07:30 uurMark Verhijde houdt zich bezig met gebiedsontwikkeling en beheer, en heeft veel kennis van…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen