Zaanstreek-Waterland en Provincie Noord-Holland bundelen krachten voor woningbouw
Om deze ambitie te realiseren heeft de regio een plancapaciteit voor ongeveer 16.700 woningen t/m 2024 en bijna 14.000 woningen voor de periode 2025 t/m 2029. Deze woningen bouwen de gemeenten in verschillende woonmilieus, prijsklassen en woningtypen.
Versnellen woningbouwproductie
Voor 6.200 woningen zijn al definitieve bestemmingsplannen. Voor de overige woningen willen de gemeenten de bouwplannen sneller omzetten van ‘zachte’ plannen (nog niet ruimtelijk vastgelegd) naar ‘harde’ plannen. Zodat er op tijd kan worden gestart met de bouw. Daarbij is het ook belangrijk dat de regio goed bereikbaar is en er oplossingen komen voor de problemen rond stikstof, PFAS en de geluidslijnen rond Schiphol.
Wethouder Songül Mutluer (Zaanstad): “We staan met de woningbouw in onze regio voor een grote opgave: veel nieuwbouw, meer betaalbaarheid, hogere kwaliteit en investeren op duurzaamheid. We streven naar meer evenwicht in de regio. De bijdrage van de provincie in deze samenwerking is essentieel. Het helpt in de lobby richting het Rijk om de randvoorwaarden voor nieuwbouw zo goed mogelijk neer te zetten, zoals infrastructuur, meer capaciteit en het nog meer versnellen van nieuwbouw. Het blijft belangrijk dat we de plannen van alle gemeenten en de provincie op elkaar blijven afstemmen.”
Binnen steden en omvormen gebouwen
Om het landschap en de natuurwaarden in de regio te sparen, bouwen de gemeenten zoveel mogelijk binnen de stadscentra en dorpskernen. En ook door bestaande gebouwen om te vormen tot woningen. De regiogemeenten willen de toenemende vraag naar woningen gebruiken om de kwaliteit van de steden en vitaliteit van de kernen te verhogen.
De nieuwbouw wordt zoveel mogelijk geclusterd rondom bestaande of toekomstige OV-knooppunten: Zaan-IJ lob (noordelijke IJ-oever, station Zaandam, Achtersluispolder, Kogerveld) en stationsgebied Purmerend. Ook gaan de provincie en gemeenten samen een visie op het versterken van de kernen in het landelijk gebied opstellen.
Uitvoering
De vraag naar woningen in Noord-Holland is erg groot. De provincie zet subsidies, menskracht en kennis in om gemeenten te helpen snel passende, betaalbare en duurzame woningen te bouwen op goed bereikbare plaatsen. Voor de uitvoering van dit Woonakkoord en dat van de andere regio’s in Noord-Holland stelt de provincie een totaalbedrag van 2,5 miljoen euro beschikbaar voor 5 jaar.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep om 07:30 uurHet kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep om 16:00 uurSinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei om 08:37 uurDeze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
De kracht van geografische data voor een breder publiek
22 mrt om 12:00 uurActuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt om 10:00 uurDe Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit
9 feb om 10:25 uurDe grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…
Reactie toevoegen