Woonzorgcomplex in harmonie met de natuur
Alternatief voor hout
Met dit ontwerp wilde 2by4-architects niet alleen een gemeenschapsgevoel creëren en de nabijheid van groen benadrukken, maar werd er ook gestreefd naar een expressieve moderne architectuur met een sterke identiteit en een warme, natuurlijke afwerking. Met dat doel in gedachten stelden de architecten aanvankelijk een buitenafwerking voor in gladde witte pleisterkalk, gecombineerd met een bekleding in natuurhout.
De architecten wilden niet alleen hout gebruiken om een opvallend contrast te verkrijgen, maar voelden zich ook aangesproken door de natuurlijke uitstraling en de duurzame eigenschappen van dit materiaal. Helaas moeten hoge kosten worden gemaakt om een buitenafwerking in hout te onderhouden en te voorkomen dat ze grijs wordt. Daarom kregen de architecten van de klant - een woningcorporatie en zorginstelling - de opdracht een alternatief te zoeken dat op hout gelijkt.
Natuurlijke ‘look’
De plaatmaterialen van de ROCKPANEL Group, die op duurzame wijze gemaakt worden van sterke natuurlijke basaltsteen, waren een intrigerende optie. Het ontwerpteam opteerde uiteindelijk voor onafgewerkte ROCKPANEL Natural, een plaat die onderhevig is aan natuurlijke verwering en van uiterlijk verandert onder invloed van het klimaat.
Bij hun installatie hadden de platen een groene kleur, die na blootstelling aan zon en regen in een warm donkerbruin veranderde. De kenmerken van de vulkanische basaltsteen die in deze plaatmaterialen is verwerkt, bieden een afwerking met een rijke textuur en een uitstekende weerstand tegen weer en wind. Op die manier wordt op frisse en vernieuwende wijze de look van echt hout bereikt.
Primeur
Projectarchitect Remko Remijnse legt uit dat de klanten aanvankelijk verrast waren door het idee dat met deze panelen een houtlook kan worden bereikt zonder enige vorm van houtprint te gebruiken. Het is dan ook het eerste project in Nederland waarvoor de platen op deze manier zouden worden aangewend. De klanten en architecten waren onder de indruk van het natuurlijk ogende resultaat. "Duurzaam met de uitstraling van echt hout: we hadden ons alternatief gevonden!" besluit Remijnse.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Het waarmaken van de hoogste duurzaamheidsambities
28 okt 2024Bij het mondiaal opererende ingenieursadviesbureau Arup is regeneratief ontwerpen eerder regel dan uitzondering…
Aanscherping MPG in ijskast? Open brief aan Mona Keijzer
17 okt 2024Eerder schreef Hugo de Jonge, voormalig minister van Binnenlandse Zaken, in een brief aan de Tweede Kamer dat…
Reactie toevoegen