Windesheimstudenten winnen afstudeerprijs Bouwend Nederland
Oude rioleringsbuizen worden tegenwoordig hersteld via de renovatietechniek Cured In Place Pipe: een techniek waarbij de bestaande betonnen buizen van binnen worden bekleed met vezelversterkt kunststofmateriaal. Uit eerder onderzoek bleek al dat hierdoor de verwachte levensduur van oude riolering met maar liefst vijftig jaar toeneemt. De milieu-impact hiervan was echter nooit onderzocht.
Niet het asbest van de toekomst
Thijs Lubbinge en Marijn Vulkers, beide student Civiele Techniek bij Windesheim, ontdekten dat deze milieu-impact veel beperkter is dan in eerste instantie gevreesd werd. "Bij het aansluiten van de huisrioleringen op de composiet buizen komen microplastics vrij," zegt ir. Sabine Bodingius, docent Civiele Techniek bij Windesheim. "Men vreesde dat dit wellicht het asbest van de toekomst was. Uit het onderzoek van onze studenten blijkt echter dat de uitstoot gering is: veel minder dan bijvoorbeeld microplastics die uit vloeibare zeep in het riool komen."
Onderzoek dat er écht toe doet
Met hun afstudeeronderzoek hebben Lubbinge en Vulkers de afstudeerprijs van Bouwend Nederland Regio Oost gewonnen: een prijs voor jonge talenten in het hbo die met hun onderzoek een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de uitvoerende bouw. De jury roemde de studenten om het maatschappelijk belang van hun specialistische onderzoek: ‘een onderzoek dat er echt toe doet’. Aan de afstudeerprijs is een cheque van € 1.500,- verbonden.
Het onderzoek heeft tot veel reacties uit het werkveld geleid, weet Bodingius. "Het werd met spanning gevolgd door onder andere opdrachtgever RIVUS (Expertteam Renovatietechnieken), diverse overheidsinstanties, onderzoekers op het gebied van Kunststoftechnologie bij Windesheim en de relining- en composietindustrie. De uitkomst met betrekking tot de beperkte milieu-impact zorgde voor een zucht van verlichting."
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov om 07:30 uurNaar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen