Voormalige vliegbasis Twenthe op de schop
Area Development Twente (ADT) is de gebiedsregisseur van luchthaven Twente en omgeving. Het doel van de gebiedsontwikkeling is te zorgen voor werkgelegenheid en economische structuurversterking. Bij de transformatie wordt volgens ADT gebruik gemaakt van het cultuurhistorische erfgoed en de landschappelijke kwaliteiten van het gebied. Er is geen vast eindplan, maar een flexibele visie op de gebiedsontwikkeling die stap voor stap plaatsvindt. Hierbij wordt ruimte hergebruikt die al jarenlang in gebruik is en bebouwd is.
Evenementenlocatie en technologiezone
Zo wordt ten zuiden van de luchthaven een natuurgebied van ongeveer 130 hectare ingericht met behoud en ontwikkeling van de biodiversiteit. Verder is 50 hectare verkocht aan een private investeerder. Dit is het gebied met onder meer de voormalige taxibanen en verkeerstoren, de oude en nieuwe brandweerkazerne en acht F16-shelters. Dit gebied wordt evenementenlocatie Vliegveld Twenthe genoemd en wordt ontwikkeld tot een Engineering Playground. In de rest van het gebied komt er ruimte voor Technology Base Twente: een internationale ontwikkel-, demonstratie- en productiezone voor Advanced Materials and Manufacturing.
In het gebied waar de voormalige officierswoningen gehuisvest waren, komen drie woonparken. Deze woonparken beslaan samen ongeveer 80 hectare, met zowel historische gebouwen als kavels waar mensen een eigen huis kunnen bouwen. Kenmerkend voor het gebied is het typisch Twentse coulisselandschap met historische kenmerken.
Nieuwe visie
De vliegbasis is ontstaan in de jaren dertig van de vorige eeuw. Toen werd er een vliegveld gebouwd om de verbinding met de Randstad te verbeteren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers dit uit tot een gebied van tweeduizend hectare en tijdens de Koude Oorlog huisvestte het militaire vliegveld twee squadrons. Later werd er ook medegebruik voor burgerluchtvaart toegestaan.
Op dit moment gebruiken alleen enkele vliegclubs het veld. Tot vorig jaar was het de bedoeling dat er een commerciële burgerluchthaven zou komen, maar dat plan is inmiddels van de baan en daarom is er een nieuwe visie ontwikkeld.
Dit artikel is geschreven naar aanleiding van een blog van ADT door Joep van Aaken. U kunt het volledige artikel hier lezen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov 2024Jannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt 2024Bouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt 2024De Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Reactie toevoegen