Veemgebouw Eindhoven: parkeren in een industrieel monument
Sinds 2006 wordt het voormalige Philips industrieterrein Strijp-S getransformeerd tot een levendige stadswijk. De indrukwekkende industriegebouwen krijgen stuk voor stuk een nieuwe bestemming. Woningstichting Trudo realiseerde in de zogenaamde Hoge Rug fabrieken, bij de entree van het gebied, al aantrekkelijke loft appartementen. Bij wijze van hommage aan de Philips grondleggers kregen deze gebouwen de namen Gerard en Anton. Voor parkeergelegenheid, voor onder andere de loftbewoners, viel het oog van Trudo op het naastgelegen Veemgebouw.
Expressionistische kenmerken
Het Veemgebouw is een werk van Ingenieursbureau Philips. In het ontwerp zijn expressionistische elementen verwerkt. De typische ronde hoeken, ramen met stalen kozijnen en een kleine roedenverdeling zijn behouden gebleven in het ontwerp van het Londense architectenbureau Caruso St John dat in 2014 aan de slag ging. Wel krijgt de onderzijde van de gevel een ander uiterlijk. De bakstenen muren op de begane grond worden vervangen door een glazen pui voor Vershal Het Veem.
Kolommen bepalen inrichting garage
Ook voor de hellingbaan naar de parkeerruimte wordt de gevel geopend. Daar bracht bouwer Stam + De Koning Bouw BV een stalen hellingbaan met roostervloer aan en wordt een speedgate geplaatst. De aannemer moet bovendien een aantal andere constructieve wijzigingen doorvoeren om het gebouw geschikt te maken als parkeergelegenheid.
Projectleider Louis Hofmans van Stam + De Koning is vanaf het begin betrokken bij de realisatie van de parkeergarage, bestaande uit in totaal drie vloeren van ieder 3 . 000 vierkante meter . "Voor de draagkracht was het niet nodig om aanpassingen te doen. Het Veemgebouw kenmerkt zich door een robuuste, solide bouw met grote kolommen. Die kolommen, in groten getallen aanwezig, bepaalden wel grotendeels de inrichting van de garage. De parkeerplaatsen zijn dan ook gesitueerd rondom deze kolommen. Wel werd duidelijk dat we rijruimte moesten creëren op de koppen van het gebouw, om rond te kunnen rijden. Die ruimte kwam vrij door de aanwezige liftschachten aan beide zijden te verkleinen."
Stam + De Koning verwijderde tussen twee rijen kolommen een deel van de vloeren om hellingbanen aan te leggen. En op de eerste verdieping bracht de aannemer een geïsoleerde druklaag aan. De eerste parkeervloer bevindt zich immers boven de Vershal. De isolatielaag werd voorzien van een naadloze en scheuroverbruggende afdichting met het Triflex CPS-T+ systeem.
Meekelenkamp Kunststof Techniek BV wordt ingeschakeld voor de afdichting van de parkeervloeren. Eigenaar Miguel Meekelenkamp: "Met deze vloer kunnen vocht en vloeistoffen die de auto's mee binnen rijden, niet in de vloer dringen. En in geval van calamiteiten met wateroverlast op de verdiepingen, zijn de kraampjes in de Vershal veilig gesteld."
De applicateur dacht samen met Triflex ook mee over manieren om de fabriekslook te behouden op de tweede en derde verdieping van de parkeergarage. Meekelenkamp: "Op deze verdiepingen hebben we met het vloeibare Triflex CPS-C+ een duurzame antislip slijtlaag rechtstreeks aangebracht op de betontegels die er al decennialang lagen. De contouren van de oude vloer zijn nu zichtbaar in de nieuwe parkeervloer. Dat geeft een nostalgische uitstraling. Om kwalitatief niet 75 jaar terug te gaan in de tijd, zijn wel eerst de losliggende tegels vervangen."
De vloeren krijgen op alle drie verdiepingen een eenduidige uitstraling. De 180 parkeervakken zijn donker gekleurd en de rijbanen krijgen een lichte afwerking. De routing is in een aantal signaalkleuren aangebracht. Voor de stroefheid van de vloeren volgt de applicateur de eisen in de NEN 2443. De hellingbanen hebben een SRT waarde van 65 en de rijbanen en parkeervakken hebben een SRT waarde hebben van respectievelijk 45 en 35.
In 2015 is de parkeergarage in gebruik genomen. Afhankelijk van de verdere inrichting van Strijp-S en de bijkomende parkeerbehoefte, worden meer verdiepingen ingericht als parkeervloeren. Tot die tijd stelt woningstichting Trudo de zes leegstaande etages beschikbaar voor exposities, workshops, modeshows en dergelijke. Ondernemerschap en creativiteit typeren Strijp-S ook in de 21e eeuw.
Dit artikel is verschenen in Stedebouw & Architectuur #5 van 2016, thema Renovatie & Herstructurering. Download hier het volledige nummer of bestel een los exemplaar na.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontwerpkeuzes binnen een beperkt beschikbare fysieke ruimte
19 nov om 14:47 uurRuimte is bij elke stedelijke schaalsprong het toverwoord. Niet iedereen wil wonen…
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt om 07:30 uurOptoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Circulair icoon wint Active House Award
9 sep om 07:30 uurDe transformatie van een voormalig militair opleidingsgebouw tot een circulaire hub met nieuwbouwwoningen heeft…
Podcast met ‘vakmeester’ Hans van Heeswijk
29 aug om 07:30 uurIn de nieuwe podcastserie Takumi - de Weg naar Meesterschap is architect Hans van Heeswijk de eerste die aan de…
Reactie toevoegen