Toekomstbestendige renovatie in 10 dagen en in bewoonde toestand
De voorbereiding van dit ambitieuze project met 153 woningen startte al in 2006. Felix Lacroix, adviseur Energiebesparing Gebouwde Omgeving bij Agentschap NL: 'Omdat de energieambitie hoog was, kon de woningbouwcorporatie voor het renoveringsproject een Energie Onderzoek Subsidie (EOS) aanvragen.
Om hiervoor in aanmerking te komen, moest de corporatie wel verder gaan dan gebruikelijk. Daken, vloeren, ramen, installatietechnieken, duurzame zonnepanelen en –boilers: het zou een grondig renovatieproject worden met een nieuwe vorm van aanbesteden op prestatie. En de inzet was een toekomstbestendige renovatie en zo min mogelijk overlast voor de bewoners.'
Slimme ontwerpoplossingen en logistiek
'Het geheim zit hem in een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het ontwerp, de uitvoering en oplevering', legt Lacroix uit. 'Co-makership noemen we dat. Eerst inventariseren wat de wensen van de bewoners zijn en dan heel gericht met elkaar oplossingen bedenken. Daarbij is de kennis en praktijkervaring van de vakmensen op de werkvloer cruciaal. Door slimme ontwerpoplossingen te koppelen aan praktijkervaring en slimme logistiek, kunnen de huizen grondig worden gerenoveerd, terwijl de bewoners er nog gewoon in zitten. Een revolutionaire aanpak die blijkt te werken.'
Prefabgevels
Een goede voorbereiding is hierbij cruciaal. Lacroix: 'Het kost wat meer tijd en investering in het voortraject, maar dat betaalt zich terug in de uitvoering. Door complete gevels al in de fabriek in elkaar te zetten, kost het slechts een halve dag om ze tegen het huis te zetten. Goed, het geeft natuurlijk wel wat rommel voor de bewoners, maar ze hoeven hun huis niet uit als ze dat niet willen en ze blijken zich prima aan te passen op de situatie.'
Sociaal innoveren
'De bewoners zijn erg tevreden', besluit Lacroix. 'Zo is het ook een sociaal innovatieproject. Ze hebben prachtig gerenoveerde huizen die de komende 40 jaar niet meer hoeven te worden aangepakt. Bovendien houden ze geld over dankzij de energiebesparende oplossingen. Dat geld kunnen ze nu uitgeven aan een elektrische fiets of een scootmobiel bijvoorbeeld. Op deze manier draagt het duurzame project ook indirect bij aan prettig leven in een fijne omgeving.'
Bekijk de video over De Bestaande Wijk van Morgen
Meer praktijkvoorbeelden van energieneutraal bouwen

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Warmtewerende oppervlakten in plangebieden
29 apr om 07:30 uur 4 minIn de 'Maatlat voor een groene klimaatadaptieve gebouwde omgeving' wordt gesproken over het belang van '…
Nieuw biodiversiteitsplan geeft Amsterdam meer ademruimte
25 apr om 07:30 uur 4 minBiodiversiteit is ook in een stedelijke omgeving van groot belang: wilde bijen zorgen voor de bestuiving van…
Transformatie van stedelijke rafelrandjes
16 apr om 07:30 uur 8 minDe nieuwe Stedebouw & Architectuur is uit! Met een fraaie uitwerking van het thema Transformatie &…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Routekaart: bouwen en verdichten zonder verlies groenareaal
21 mrt om 07:30 uurHet platform KAN zet zich in voor het klimaatadaptief bouwen mét de natuur. In dat kader hield de themagroep ‘…
‘Een gebouw moet iets teruggeven aan buurt en bewoners’
20 mrt om 07:30 uurAls architect bestudeert Ianthe Mantingh eerst de samenleving zelf om uiteindelijk sterke buurten te gaan…
Leidraad Toegankelijk Bouwen
13 mrt om 07:30 uurMet de Leidraad Toegankelijk Bouwen vind je praktische stappen om toegankelijke…
Reactie toevoegen