‘Tjikko the Upside Club’ laat consument onderdeel worden van de klimaatoplossing
De club huist op de Bosboom-Toussaintstraat 62h, in het hart van consumerend Amsterdam. Iedereen mag TJIKKO binnenlopen en in de etalage regeneratieve ideeën ophangen of opdoen. De naam is niet willekeurig gekozen, maar verwijst naar een bijna tienduizend jaar oude Zweedse fijnspar, die vanuit oeroude wortelstelsels telkens weer een nieuwe stam genereert. Regeneratie staat namelijk voor ‘het verschijnsel waarbij beschadigde organismen volledig worden hersteld’.
“In onze context gaat het over de mate waarin ons economisch systeem in staat is de zelf-gecreëerde klimaatproblematiek te herstellen. Daarom is duurzaamheid alleen niet voldoende, als we ook voortdurend economische groei blijven nastreven”, aldus oprichters Lilian, Jonah, Iris, Tessa, Daan, Emmi en Pepijn. “Bij consumptieve keuzes is fair en duurzaam inderdaad vaak minder slecht, maar we moeten ook inzien dat met een voortdurend ‘meer-meer-meer’ de gedane schade niet wordt hersteld. Daar biedt regeneratie een oplossing voor.”
Het verschil met duurzame producten, waarvan de impact op het ecosysteem en de maatschappij neutraal is, is dat regeneratieve producten terugleveren. Zo weet je dat het productieproces geen negatieve impact heeft op het klimaat en bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden, maar bijdraagt aan meer welzijn en een gezonde leefomgeving.
Etaleren en verkopen
The Upside Club biedt omwonenden en geïnteresseerden regeneratieve keuzes en als die er nog niet zijn gaat het team samen met hen concreet op zoek naar die oplossingen: van dagelijkse boodschappen en kleding, tot vervoer en de verbouwing van je huis. Vanuit een ‘open platform’ biedt TJIKKO innovatieve ontwerpers en makers een podium om hun regeneratieve producten te kunnen etaleren en verkopen.
Crowdsolving
Op termijn is ook een lidmaatschapsmodel denkbaar, waarbij leden profiteren van ‘crowdsolving’: het zoeken naar een regeneratief alternatief voor een product waarvan de meeste leden aangegeven het binnenkort nodig te hebben.
Eregast Paul Hawken (milieuactivist en auteur van de bestseller Drawdown) is nu al fan van het initiatief: “TJIKKO is een hoopgevend voorbeeld van plekken waar verandering gaat ontstaan uit zorg en verbinding met elkaar. En het mooie is: zorgen voor iets of iemand is geen nieuw concept. Iedereen kan het, een initiatief als TJIKKO is de kickstarter. Well done.” Dat Hawken hoopvol is blijkt ook uit zijn nieuwe boek ‘Regeneration: Ending the climate crisis in one generation.’
De ambitie van de oprichters is dat het concept zich als een ideële keten van Upside Clubs wereldwijd gaat verspreiden. Iedereen mag een Upside Club beginnen, mits het sociaal-ecologisch bijdraagt, niet om winst draait en regeneratief is. Tijdens de opening zijn er al meer dan twintig ideeën opgehaald voor de buurt. Heb jij een regeneratief idee, oplossing, product of een behoefte? Ga naar de website van TJIKKO the Upside Club.
New Economy
The Upside Club, TJIKKO, is een initiatief van het Amsterdamse klimaat-gedreven adviesbureau New Economy.eco, dat bedrijven en regio’s adviseert met strategieën die bijdragen aan de klimaatoplossing. Hierin combineren ze de kracht van business met de kracht van de natuur en komen zo tot oplossingen die de samenleving en ecosystemen versterken.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Hoe gaat-ie met de participatie?
4 nov om 07:30 uurMark Verhijde houdt zich bezig met gebiedsontwikkeling en beheer, en heeft veel kennis van…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt om 07:30 uurBouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Watercoalitie: 'Onvoldoende maatregelen kabinet Schoof'
27 sep om 07:30 uurWater wordt in de gebouwde omgeving een steeds belangrijker issue. Niet voor niets werd de politiek daar deze…
Reactie toevoegen