Tinfabriek streeft naar nul-op-meter
Het monumentale pand waarin de Tinfabriek gevestigd is wordt verwarmd door middel van lucht-water warmtepompen. De buitenlucht wordt over een verdamper geleid en verwarmd door compressie. De warmte wordt via een condensator afgegeven aan energiezuinige vloerverwarming voor een geleidelijke warmteafgifte. Voor koelte wordt het omgekeerde proces afgewerkt. De energiebehoefte van de Tinfabriek wordt op deze manier tot een minimum teruggebracht. De gasaansluiting van het kantoorgebouw is zelfs afgesloten.
Het oude fabriekspand bestond oorspronkelijk uit enkel glas, steen en beton. In de vernieuwde situatie wordt ongeveer 5000 m2 aan isolatie aangebracht. Het isolatieniveau van wanden en vloeren is vergelijkbaar met dat van een modern woonhuis.
Op de daken van de Tinfabriek wordt 260 m2 zonnepanelen geplaatst. Het uiteindelijke stroomgebruik wordt teruggebracht tot 150 kWh. Dat komt neer op een tiende van wat de vorige huurder in het pand verbruikte.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
20 nov om 14:38 uurNa het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een…
BNA waarschuwt voor versnippering van duurzaamheidseisen
17 sep om 15:00 uurArchitecten spelen een cruciale rol spelen bij de inzet van innovatieve, conceptuele en industriële bouw, maar…
Welke wijken, buurten en kernen gaan van het aardgas af?
15 aug om 07:30 uurDe Handreiking Warmteprogramma ondersteunt gemeenten bij het opstellen van een Warmteprogramma. Dit programma…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei om 08:37 uurDeze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060
15 mei om 11:00 uurIn een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt om 10:00 uurDe Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen
20 feb om 11:30 uurEen groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…
Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat
6 feb om 07:30 uurDe huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…
Reactie toevoegen