Na het inspirerende Duurzame Gezonde Scholen Congres nodigen we je uit voor een unieke excursie op woensdag 27 november naar de ecologische basisschool De Verwondering in Almere. Tijdens deze excursie delen experts hun kennis en ervaringen over het belang van groene en gezond ingerichte schoolpleinen. Een van de sprekers is Marianne Greenall, eigenaar van Schoolpleinadvies en Buitenruimteadvies en ervaren procesbegeleider. Haar missie? Scholen begeleiden bij de transitie van grijs naar groenblauw – voor een gezonde, speelse en duurzame leeromgeving.
Ontdek de kracht van groenblauwe schoolpleinen tijdens de excursie naar basisschool De Verwondering
Waarom groene en groenblauwe schoolpleinen?
Marianne benadrukt de meerwaarde van een groenblauw schoolplein: “Een groenblauw plein biedt verkoeling, voorkomt wateroverlast, en creëert een rijke leeromgeving voor kinderen. Bovendien zorgt het voor schaduw, natuurlijke speelmogelijkheden en educatie rondom natuur en klimaat.” Tijdens haar sessie belicht Marianne niet alleen de voordelen, maar ook hoe scholen dit proces stap voor stap kunnen aanpakken. Haar aanpak varieert van kinder- en buurtparticipatie tot het aanvragen van subsidies, om plannen echt tot leven te brengen.
Wat kun je verwachten?
De excursie naar De Verwondering is dé gelegenheid om
inspiratie op te doen en praktische tips te krijgen. Marianne neemt je mee in haar methodiek, zoals het betrekken van kinderen in het ontwerp (“Wat willen zij écht op het plein?") en hoe je duurzaam draagvlak creëert, zowel binnen het team als financieel.
“Het is belangrijk dat een schoolplein aansluit bij de visie van de school. Ik help scholen vanaf het begin met ideeën, maar ook met realistisch budgetteren en het creëren van een plan dat gedragen wordt door iedereen,” aldus Marianne.
Praktische informatie
Datum: Woensdag 27 november
Locatie: Ecologische basisschool De Verwondering, Almere
Waarom deelnemen?
Inspirerende praktijkvoorbeelden, netwerken met vakgenoten en concrete handvatten voor jouw schoolplein.
Schrijf je vandaag nog in en laat je inspireren door een van de meest innovatieve schoolpleinen van Nederland. Samen maken we van elk schoolplein een plek waar kinderen kunnen groeien, leren én genieten.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Natuurinclusief bouwen in uiterwaarden
20 jan om 07:30 uurDoor de klimaatverandering, stijging van de zeespiegel en de richtlijn ‘bodem en water sturend’ is het bouwen…
Collectieve wijkaanpak verduurzaming stimuleert groene groei
17 jan om 07:30 uurEen collectieve aanpak van wijken met slecht geïsoleerde huizen, waar de verduurzaming in één keer voor hele…
Versnellen procedures volkshuisvesting voor watervoorziening
14 jan om 07:30 uurHet kabinet publiceerde gisteren plannen om het dreigende drinkwatertekort vanaf 2030 in de hand te houden.…
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…