Tijdelijke bestemmingen met innovatief groen in Helmond
Innovatief en functioneel
In Helmond wordt de woon-werk locatie Suytkade ontwikkeld. Er zijn zo’n 850 woningen gepland plus kantoren en voorzieningen. Als gevolg van de stagnatie op de woningmarkt blijven delen van het gebied de komende tijd braak liggen. Door de inzet van innovatief en functioneel groen worden deze wachtlanden toch aantrekkelijk ingericht, en voor vele omwonenden op een bijzondere manier bruikbaar. Bovendien biedt het groen een belangrijke stimulans voor de biodiversiteit. Met als doel de leefbaarheid en aantrekkelijkheid te verbeteren, en daarmee te zorgen dat de verkoop van de woningen weer aantrekt.
Eetbaar groen en bloemen
Met Soet op Suyt wordt Suytkade onder andere ingericht met eetbaar groen. Er komen honingvelden, plukgroen, leifruit, een nomadische tuin en een plukroute. Bovenop onderwijslocatie De Groene Campus komt een eetbaar dak, dat ook een educatieve functie krijgt. De Vlinderstichting ( www.vlinderstichting.nl) draagt vanuit haar project Idylle bij aan de aanleg van bloemrijke plekken zodat er ruimte komt voor vlinders en bijen. De stichting zal hier op termijn informatieborden plaatsen over verschillende soorten bijen en vlinders. Maar Soet op Suyt verwelkomt ook nieuwe ideeën om Suytkade verder te laten groeien. En groeien doe je samen: omwonenden en gebruikers van het gebied kunnen via www.suytkade.nl hun eigen groene idee aandragen. Het beheer van het groen gaat gebeuren vanuit een coöperatie.
Tijdelijk en blijvend
Hoewel het groen op Suytkade uiteindelijk de woningbouw moet stimuleren, betekent dit niet dat al het groen op termijn weer verdwijnt. Een deel van het groen wordt ingezet om de verbindingen in het gebied te versterken. Dit groen behoudt z'n functie ook als de geplande woningbouw gerealiseerd wordt. Zo komen er wandel- en verbindingsroutes naar andere recreatiegebieden.
Inzaaien groen
Half april zijn de eerste 12 hoogstam fruitbomen aan de Arcadestraat (Vogeltuin) geplant. In juni is gestart met het inzaaien van het groen. Als eerste zijn de honingvelden ingezaaid en wordt het leifruit geplant. De aanleg van de nomadische tuin is inmiddels in volle gang, en ook worden er op een aantal plekken zogenaamde beeldmerken gecreëerd, zoals een vogeltuin en zitelementen. Later dit jaar worden de fruitbomen geplant.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec om 07:30 uurEindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Reactie toevoegen