Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet je rekening houden met het bestaande als je het nieuwe maakt? Met de voormalige Amerikaanse ambassade aan het statige Lange Voorhout (Den Haag) als locatie, belooft het op vrijdag 3 mei een interessante bijeenkomst te worden.
Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?
Het Cherish or Destroy festival is een samenwerking tussen kunstinstituut West Den Haag en de sectie Erfgoed & Architectuur van de Faculteit Bouwkunde aan de TU Delft. De organisatie mikt op een breed publiek, van kunstenaars tot stedenbouwkundigen, docenten tot studenten en politici tot bewoners, om gezamenlijk nieuwe perspectieven en creatieve oplossingen te verkennen met betrekking tot behoud en verandering binnen de domeinen van kunst en architectuur.
Toekomst vormgeven
Altijd als we creëren, aldus de organisatie, putten we uit het verleden om de toekomst vorm te geven. Of het daarbij nu gaat om praktische, conceptuele of esthetische inspanningen. Zowel de kunsten als de architectuur draaien om dit proces van creatie en verandering, waarbij iets nieuws verschijnt op onontgonnen terrein of het bestaande plaatsmaakt iets anders.
De fundamentele vraag die hierbij naar boven komt is: in hoeverre moet je rekening houden met het bestaande als je het nieuwe maakt? Is er een stoffelijke of geestelijke grens waaraan je niet mag voorbijgaan? Is er een ideaal dat ons kan vertellen wat we mogen vernietigen en wat we moeten koesteren?
Delicate balans
Met het programma in Den Haag wil de organisatie de essentie van deze discussie verkennen: wat leidt ons ten behoeve van de delicate balans tussen behoud en vernieuwing? Door de discussie over de thematische tegenstelling van ‘Cherish’ versus ‘Destroy’ worden tijdens het evenement de fundamentele principes achter deze concepten vanuit het breedst mogelijke perspectief onderzocht.
In de iconische ruimtes van de voormalige Amerikaanse ambassade, ontworpen door Marcel Breuer, worden geïnteresseerden uitgenodigd voor een volle dag met activiteiten. Om samen te verkennen we moeten koesteren en wat vernietigen?
Op het programma (10.00 - 22.00 uur) staan onder anderen: Eric Bolle, Tomas Dirrix, Elettra Fiumi, Gijs Frieling, Erik Hehenkamp, Jelle Hettema, Maarten van Kesteren, Moriko Kira, John Körmeling, Susanna Lindberg, Michiel van Loon, Lidy Meijers, Phoebus Panigyrakis, Jan van der Ploeg, Chris Smith, Elian Somers, Marcel Teunissen, Jacob Voorthuis, Chris de Vries, Anne Wellmer en Wouter Willers.
De voertaal tijdens het festival is het Engels. Alle overige informatie ontdek je hier. Of koop meteen je ticket (€ 5 - € 15)
Bron: Persbericht
Foto boven: Shutterstock
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr om 07:30 uurBlue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…