Superstedelijk wonen in Groot Hartje

Beeld door SDK Vastgoed
Het plan heeft een zeer hoge dichtheid aan woningen, vlak naast het Philips Stadion, aan het spoor, boven een parkeergarage en grenzend aan het Philipsdorp. Dat vraagt om een verbindende schakel. Bovendien bepalen twee bestaande elementen op het plot in hoge mate de inrichting: de in- en uitrit van de ondergrondse parking en een oude plataan op de hoek. Beide zijn nauwkeurig ingepast in de nieuwe gebouwen en tuinen.
Het volume sluit aan op de middelhoge woongebouwen naast het stadion. De sterke stedelijke wand langs de straat schermt een geluidsluw binnengebied af. Met positionering en compartimentering van de drie losse gebouwdelen zorgen we voor rustige tuinen en overzichtelijke schaal. Op de kop staan bovendien vier bijzondere stadwoningen, die de aansluiting met de aangrenzende Lijsterbesbuurt markeren.
Onstuimige omgeving, evenwichtige gevel
Langs de gevels hebben we met minimale ingrepen voor variatie en samenhang gezorgd. Maar ook voor rust. Daar vraagt deze drukke omgeving om. En dat doen we bijvoorbeeld met subtiel terugliggende vlakken in het metselwerk, horizontale betonnen banden in een deel van het plan en een regelmatige verdeling van de balkons.

Drie landschappen in één
S&P Landscape Architecture maakte binnen het plan drie verschillende landschappen. De openbare parktuin op de hoek is met een elegant hek omheind en wordt een bloemrijke, weelderige omgeving rond de oude plataan. De bewonerstuin een niveau hoger heeft een glazen kas en genoeg ruimte voor de bewoners om gezamenlijk te gebruiken naar eigen inzicht. Het derde landschap loopt met klimplanten langs de gevels omhoog naar sedum daken waar water wordt opgevangen en vastgehouden.
De keramische benjamin
De stadswoningen aan de kop richting de Lijsterbesbuurt hebben gevels van groen keramiek, geproduceerd door Koninklijke Tichelaar uit Makkum. Met twee tinten groen maken we op de gevel het patroon van een barcode, die doorzet in het hekwerk rond de tuin. De barcode codeert voor ‘040 De Jonghlaan,’ een samentrekking van het Eindhovense netnummer en de straatnaam. Tegelijkertijd refereert de barcode aan de digitalisering van de meest kenmerkende Eindhovense industrie. Van lichtstad tot high-tech campus.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Excursie: radicale herinrichting stadscentrum Tilburg
11 apr om 08:30 uurDe binnenstad van Tilburg heeft in korte tijd een metamorfose ondergaan. Ontdek nu de gemaakte keuzes rond de…
Essays over leefomgevingen van morgen met ‘Ode aan de stoep’
9 apr om 07:30 uurHoe zorgen we ervoor dat de fysieke leefomgeving goed is ingericht voor het versterken van gemeenschappen om zo…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
Wat maakt de straat rechtvaardig?
2 apr om 07:30 uurDe Rechtvaardige Straat, een initiatief van The Lab of Thought, richt zich op een eerlijke verdeling van de…
Vakbeurs effecten klimaatverandering op openbare ruimte
28 mrt om 07:30 uurOp 16 en 17 april 2025 ben je van harte welkom op de Nationale Klimaat Vakbeurs in Expo Houten, hét evenement…
Prijsvraag: regionaal ontwerpen aan gezondheid en geluk
27 mrt om 07:30 uurWil jij ook een steentje bijdragen aan het stimuleren van ruimtelijke kwaliteiten en het verbeteren van de…
Buurtschap Te Veld: woningen te gast
14 mrt om 07:30 uurBuurtschap te Veld in Eindhoven is meer dan een verzameling huizen. Het is een plek…
Van veilige omgeving naar veilige gemeenschappen
3 mrt om 07:30 uurHet is van cruciaal belang dat onze woon-, werk- en leefomgeving sociaal veilig en leefbaar worden, zijn én…
Reactie toevoegen