Scheiden van wonen en zorg: aanbieders van ouderenzorg in zwaar weer
Oosterkamp stelt dat de tarieven voor thuiszorg en zorg in verzorgings- en verpleeghuizen met circa 25 procent naar beneden gaan. En dat verzorgingshuizen, ook de exemplaren die recentelijk zijn opgeleverd, gebouwd zijn onder een bekostigingsregime dat inmiddels achterhaald is.
“Voor de exploitatie zijn zorgaanbieders aangewezen op de systematiek van zorgzwaartepakketten. De lichtere varianten worden vanwege het nieuwe beleid niet meer geïndiceerd. Dit betekent dat ouderen met een beperkte zorgzwaarte geen gebruik meer zullen maken van verzorgingshuizen. Gedeeltelijke leegstand is het gevolg en dat slaat een gat in de exploitatie. De vraag dient zich aan hoe die leegstand opgevangen kan worden.”
Om in het nieuwe bewind overeind te blijven heeft de langdurige zorg dringend behoefte aan innovaties en vernieuwing, stelt Hans Oosterkamp. “Het bekostigingsregime van de AWBZ is daarin weinig stimulerend geweest, zo niet blokkerend: ‘als het niet betaald wordt, doen we het niet’. Die houding is niemand kwalijk te nemen, maar het heeft de sector niet met het gezicht naar de maatschappij gezet. Nu er andere bekostigingsvormen gaan ontstaan, zowel op basis van de Wmo als in de private context, worden zorgpartijen uitgedaagd tot het creëren van nieuwe vormen. En vooral tot het creëren van nieuwe combinaties van diensten en zorg.
Ondersteuning om zo lang mogelijk thuis te kunnen wonen wordt een verantwoordelijkheid van gemeenten, maar primair van mensen zelf. Het wordt de norm om het betalen van zorg en ondersteuning via de particuliere weg te regelen. De door de overheid geregelde zorg is daarop een aanvulling, maar geen uitgangspunt meer waarop iedereen kan terugvallen. Private zorg, gebaseerd op klantprofielen waarin opleidingsniveau, inkomen en vermogen en interessegebieden een rol spelen, kan een groeiende bedrijfstak worden.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt om 07:30 uurWat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Lancering nieuw kennisplatform Ruimte voor Bewegen
16 okt om 11:00 uurAcquire kondigt met trots de lancering aan van Ruimte voor Bewegen, een nieuw kennisplatform dat zich richt op…
Reactie toevoegen