Rijnboutt tekent voor casco en bouwbegeleiding Damrak 66
Het voormalige kantoorgebouw van American Express aan het Damrak is aan de binnenzijde volledig gestript en ontdaan van alle bestaande installaties. In het gebouw zijn vides gemaakt en twee nieuwe liften aangebracht. Arthur de Froe van Unit D Design in Projects maakte het ontwerp van het nieuwe interieur. Rijnboutt Architecten ontwierp het casco en begeleidde de verbouwing.
Het gebouw is aan de achterzijde op de bovenste verdiepingen uitgebreid. De voor- en achtergevel zijn voorzien van nieuwe vliesgevels. De oude vliesgevels, karakteristiek voor het oorspronkelijke ontwerp, zijn gereconstrueerd met nieuwe vliesgevelprofielen met geprofileerde sierregels. De bovenste verdieping is voorzien van nieuwe zinken gevelbekleding.
Het werk werd na een onderhandse aanbesteding in april 2013 gegund aan bouwbedrijf Kneppers. Om grote interieurverbouwingen na oplevering te voorkomen, werd besloten zo veel mogelijk interieurwerkzaamheden mee te nemen in het bouwproces. In mei 2013 startten de werkzaamheden. Onlangs werd het gebouw opgeleverd.
Historie
Het gebouw werd oorspronkelijk ontworpen en gebouwd door architect Johan Hendrik Grolle. American Express koos voor haar Amsterdamse vestiging bewust voor een moderne uitstraling en gaf het gebouw een aluminium vliesgevel, destijds het ‘nieuwste van het nieuwste’. Het pand komt voor in de catalogus met gebouwen uit de periode van wederopbouw (1940-1970). Het heeft hierin een Orde 2-waardering gekregen, met name vanwege haar zeldzaamheid en haar hoge architectonische kwaliteit.
Omwille van de nieuwe functie (een permanente tentoonstelling) kreeg het gebouw een hoge entreepui met een ruime vide erachter. Karakteristieke elementen uit het oorspronkelijke ontwerp, zoals de blank-aluminium vliesgevel met kenmerkende verticale profilering, de zwarte uitzetramen, de aluminium shutters en de zwarte entreedeuren, zijn teruggekeerd.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec om 07:30 uurDoor de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov om 07:30 uurAls adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov om 07:30 uurAls stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Van Vinex naar NOVEX
12 nov om 07:30 uurWelke ervaringen met de Vinex-wijken kunnen helpen voor de ontwikkeling van de nieuwe NOVEX-gebieden? Het…
Dordrecht: vergroenen voor leefbaarheid en tegen hittestress
5 nov om 07:30 uurDe gemeente Dordrecht gaat fors investeren in het vergroenen van het centrum. Naast hittestress speelt ook…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt om 07:30 uurVolgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Transformatie: van fabrieksterrein tot cohousinggemeenschap
23 okt om 07:00 uurDe Belgische stad Gent pioniert op het gebied van collectief wonen. Ook kent de stad innovatieve…
Reactie toevoegen