Heb je al enkele van onze recente artikelen over regeneratief ontwerpen ontdekt? Nee? Luister dan in de nieuwe S&A Podcast Luisterlandschap naar Emile van Vugt (FAAM architects), gasthoofdredacteur van ons themanummer Regeneratief ontwerpen. “Ik denk dat we toch meer naar een soort milieubelasting moeten toewerken.”
Podcast: Emile van Vugt & regeneratief ontwerpen
Je hoort de term ‘regeneratief’ steeds vaker, tot ook enkele malen in het NOS Journaal. Vaak wordt het begrip verbonden aan nieuwe vormen van landbouw, maar ook de architectuur is inmiddels begonnen aan een omslag. En daarvan is Emile van Vugt met zijn Eindhovense bureau FAAM architects een van de exponenten.
Van Vugt legt in de nieuwe S&A Podcast Luisterlandschap zelf uit wat hij bedoelt met ‘regeneratief ontwerpen’: “Het is een werkwijze waarbij je vanuit de ecologie het architectenwerk aanpakt. Daarbij denken we meer integraal en plot-overstijgend. Bovendien willen we een plot altijd beter achterlaten dan hoe het was toen we eraan begonnen, ondanks het bouwen.”
Bij ‘regeneratief’ moet je volgens Van Vugt denken aan weefsels die zichzelf herstellen. “We gebruiken die term nu sinds een jaar of zes en recent zie je dat begrip steeds vaker, zoals in de landbouwtransitie. Het is mooi dat het ook daar wordt opgepakt en breder landt. Er moet immers wel wat gebeuren in het land en wij vinden het mooi daar ons steentje aan bij te dragen.”
Milieubelasting
Moet er ook iets veranderen aan de regelgeving of het Bouwbesluit (het nieuwe Besluit bouwwerken leefomgeving, Bbl) om op zijn manier te kunnen bouwen? Van Vugt: “Energetisch hebben we de boel wel op orde. Ik denk dat we toch meer naar een soort milieubelasting moeten toewerken. En moeten nadenken over gebouwen als een statiegeld-achtige verzameling. Die je tijdelijk least en waarbij alle materialen na afloop inwisselbaar zijn.”
Interessante kwesties dus, die we bespraken met Emile van Vugt in onze nieuwe S&A Podcast Luisterlandschap 'Regeneratief ontwerpen' (Spotify) / YouTube.
Lees ook:
Plot-overstijgend en diagonaal denken
Werken aan leefbaarheid
Bouwen in balans met de aarde
Nieuwe S&A-magazine: Regeneratief ontwerpen
Top 10 Emile van Vugt
Blijf nog beter op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je op de wekelijkse nieuwsbrief van Stedebouw & Architectuur.
Foto (boven): Visserstraat, Eindhoven (opdrachtgever: Kragt; beeld: FAAM architects).
Meer artikelen met dit thema
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Bodem, water én natuur sturend
18 nov 2024Als adviseur biodiversiteit en natuurinclusief ontwerp bij Sweco adviseert Gijs Meijer dagelijks over…
'Eerst lokale cultuur, identiteit en historie snappen'
15 nov 2024Als stedenbouwkundige Tom van Tuijn start met een gebiedsontwikkeling, laat hij een ecoloog de wijk ingaan om…
Regeneratief ontwerpen: werken aan leefbaarheid
11 nov 2024Emile van Vugt, samen met Marlies Zuidam oprichter van FAAM architects, was de…
Congres Scholenbouw: ‘Iedereen kan impact maken’
6 nov 2024Nog een week en het grote Duurzame & Gezonde Scholen Congres begint in Omnisport Apeldoorn. Met een…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt 2024Bouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Plot-overstijgend en diagonaal denken
18 okt 2024Als gasthoofdredacteur van ons themanummer Regeneratief ontwerpen, pleit Emile van Vugt (FAAM architects) voor…
Het nieuwe S&A-magazine is uit: Regeneratief ontwerpen
17 okt 2024Met ‘Regeneratief ontwerpen’ pakt Stedebouw & Architectuur een thema op dat steeds meer in de…