Provincie Utrecht verhoogt subsidie voor 'groenblauwe' schoolpleinen
Een groen schoolplein draagt bij aan een goede ontwikkeling van kinderen. Het maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur door er buiten te spelen én te leren. Daarom stimuleert zowel de gemeente Utrecht als de provincie het vergroenen van schoolpleinen.
De subsidieregeling van de provincie bestaat al sinds 2021 en bleek meteen een groot succes. Het subsidieplafond wordt in 2023 daarom opgehoogd van 150.000 euro naar 550.000 euro. Er zijn nog veel schoolpleinen in de provincie die erg versteend zijn en dus in aanmerking komen voor deze regeling.
Het vergroenen van schoolpleinen vormt een belangrijke schakel in de aanpak om de regio Utrecht aan te passen aan weersextremen als gevolg van het veranderende klimaat. Groene schoolpleinen zorgen ook voor een gezondere leefomgeving én meer biodiversiteit. Hoe meer scholen hieraan meedoen, hoe groter het effect. Als het aan de provincie Utrecht ligt, worden er daarom nog veel meer schoolpleinen vergroend.
Gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw): "Door de klimaatverandering zien we dat de zomers warmer worden en de regenbuien steeds heviger. Maar kinderen moeten in de zomer natuurlijk wel lekker buiten kunnen spelen. Een groenblauw schoolplein zorgt niet alleen voor schaduw, maar zorgt ook voor afvoer van overtollig regenwater. Fijn voor kinderen én fijn voor de omgeving! Daarbij leren kinderen op zo’n schoolplein ook nog eens heel veel over de natuur."
Kijk voor meer informatie op www.utrechtseschoolpleinen.nl. Dit is tevens een speciaal servicepunt van de provincie Utrecht voor het ontwikkelen van een groenblauw schoolplein.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
‘Wettelijke verplichting tot vergroening noodzakelijk’
17 dec 2024Door de voortgaande verstening van Nederlandse steden roept Natuur & Milieu het kabinet op om een…
‘Renoveren eervoller dan nieuwbouw’
16 dec 2024Hoe ontwerp je een nieuw gebouw dat tweehonderd jaar meegaat? Gebruik je dan veel hout en weinig installaties,…
Een gezond binnenklimaat voor leerlingen Esdal College
13 dec 2024Met de oplevering van het nieuwe Esdal College Borger is dit jaar een karakteristieke, energieneutrale en…
Donuteconomie als model voor stedelijke ontwikkeling en bouw
12 dec 2024In de rubriek Rapport Kort dit keer aandacht voor een publicatie over de toepassing van de donuteconomie in de…
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Reactie toevoegen