Ze zijn steeds meer in trek: groene schoolpleinen. Uit onderzoek blijkt echter dat meisjes er in de pauze actiever zijn dan meisjes op een grijs schoolplein, terwijl er voor jongens geen verschil wordt gevonden.
Meisjes worden actiever op groene schoolpleinen

Basisschoolkinderen spelen dagelijks buiten op het schoolplein. Dit benadrukt het belang van een doordachte inrichting van deze ruimte. Steeds meer scholen kiezen voor groene schoolpleinen, wat een positieve ontwikkeling is voor zowel mens als natuur. Echter, de resultaten zijn niet altijd zoals verwacht, zegt onderzoeker Sander Bliekendaal van Aeres Hogeschool Almere.
Functioneel en stimulerend
Om optimaal te profiteren van groene schoolpleinen, is het cruciaal om voortdurend te evalueren wat het beste werkt, vooral voor de kinderen zelf. Dit betekent dat scholen moeten blijven experimenteren en aanpassen om ervoor te zorgen dat de groene ruimtes niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel en stimulerend voor de kinderen.
Aeres Hogeschool Almere voerde onderzoek uit waarbij ze het beweeggedrag van kinderen in kaart brachten op een grijs en een groen schoolplein. Het bleek dat meisjes op het groene schoolplein negen procent van de pauzetijd actiever waren dan meisjes op het grijze schoolplein. Voor de jongens werd er geen verschil aangetoond.
In een ander onderzoek zagen de onderzoekers van de Aeres Hogeschool dat jongens en meisjes even actief speelden op een groene natuurlijke speelplek, terwijl op traditionele speelplekken jongens meestal actiever zijn. Deze bevindingen sluiten aan bij wat er al bekend is over het stimuleren van bewegen op het schoolplein.
Lees meer over de voor- en nadelen, over het Groene Schoolplein en over de Evaluatietool op de website van de Beweegalliantie.
Blijf nog beter op de hoogte van al ons nieuws en abonneer je op de wekelijkse nieuwsbrief van Stedebouw & Architectuur.
Bron: Ruimte voor bewegen
Beeld: Shutterstock
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Innovatiesubsidie beschikbaar voor onderwijsvastgoed
14 apr om 09:00 uur 4 minMet het nieuwe Innovatieprogramma Onderwijshuisvesting verbeter je het leerrendement en verlaag je het…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Podcast S&A Luisterlandschap: vol energie in scholenbouw
5 feb om 07:30 uurIn de nieuwe podcast S&A Luisterlandschap duiken we diep in het realiseren van maatschappelijk vastgoed en…
Betere leerprestaties in toekomstbestendige schoolgebouwen
30 jan om 07:30 uurHoe zetten we onze (financiële) middelen effectiever in voor gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen? Die…
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Reactie toevoegen