Parkeergarage voorgedragen voor Arie Keppler Prijs
Het project Sluisdijkgarage betreft de renovatie en opwaardering van een bestaande parkeergarage in de wijk Sluisdijk. De wijk en garage zijn in het kader van de stadsvernieuwing, in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, gerealiseerd als experimentele woonbuurt met een autoluw karakter.
Voor het parkeren was aan de noordoostzijde van de wijk een halfverdiepte parkeergarage gebouwd die qua vormgeving en ligging niet goed aansloot aan bij de omliggende woningen.
De opgave voor GEO architecten was om de bestaande garage esthetisch op te waarderen en te integreren in de wijk. De voormalige stallingsgarage in twee bouwlagen diende volledig openbaar toegankelijk te worden gemaakt door de aanleg van een verbindende hellingbaan, de verplaatsing van de entree, een entreegebouw en afsluitbare vluchtvoorzieningen.
Omliggende openbare ruimte
De herinrichting van de omliggende openbare ruimte maakt onderdeel uit van de opgave. Door een combinatie met spel‐ en verblijfsaanleidingen in het openbaar gebied rondom de garage (aan de zuidzijde werd een parkeerterreintje omgevormd tot een buurtpleintje met speelmogelijkheden) is de vernieuwde parkeergarage een belangrijke sociale drager geworden in de wijk. Die ook door het gekozen metselverband (baksteen in verticaal verband) een integraal onderdeel is geworden van het stedelijk weefsel. De parkeergarage levert ook in dit opzicht een positieve en herkenbare bijdrage aan de ruimtelijke kwaliteit van de omliggende (woon)omgeving.
Arie Keppler Prijs
Den Helder vindt het door GEO Architecten uit Schagen gemaakte ontwerp een prijs waard. De parkeergarage is door fe gemeente voorgedragen voor de Arie Keppler Prijs (1). Met beperkt budget is de garage op voortreffelijke wijze ingepast in de Sluisdijkbuurt, oordeelt de gemeente. 'De bakstenen gevels met een wisselend patroontextuur zorgen voor een warme uitstraling, die past bij de omringende bestaande bebouwingt.'
Noot
1. WZNH adviseurs ruimtelijke kwaliteit, reikt dit jaar voor de zevende keer dé Noord-Hollandse prijs voor ruimtelijke kwaliteit uit. Deze prijs wordt eens per twee jaar uitgereikt aan initiatiefnemers van een voorbeeldige prestatie op het gebied van architectuur, stedenbouw, monumentenzorg of ruimtelijke ordening. Met deze prijs wil de organisatie Welstandszorg Noord-Holland een bijdrage leveren aan de belangstelling van politici, opdrachtgevers en het grote publiek voor bijzondere ontwerpen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Verduurzamen monumentale schoolgebouwen vergt lange adem, maar het kan wel
28 okt om 07:30 uurSchoolbesturen willen hun vastgoed graag verduurzamen. Maar hoe doe je dat als vastgoedprofessional bij een…
3 eeuwen samen in 1 gerenoveerd, monumentaal schoolgebouw
16 okt om 07:30 uurBij Brique Architecten worden vaak en graag maatschappelijke opgaven uitgediept en uitgewerkt. Daaronder…
Optoppen: kansen voor nieuwbouw op parkeerterreinen
10 sep om 12:00 uurEerder identificeerde de coalitie POWERHOUSES in naoorlogse wijken in Deventer 395 garageboxen die het…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Nieuwe Ring Zuid zorgvuldig ingebed in landschap Groningen
23 aug om 07:30 uurNa een ingrijpende operatie wordt op maandag 2 september de zuidelijke ringweg van Groningen weer geopend voor…
Deelmobiliteit oplossing voor nieuwe gebiedsontwikkelingen?
8 aug om 07:30 uurWat is de impact van een autoluwe inrichting en een lage parkeernorm voor het mobiliteitsgedrag van de bewoners…
De gezondheidsvoordelen van een superblock
6 aug om 07:30 uurOver de effecten van superblocks en andere manieren om straten autoluw te maken, publiceerde Verkeerskunde…
Internationale Knoop XL: groots en meeslepend
9 jul om 17:22 uurIn het noordelijk deel van het Eindhovense stationsgebied wordt de komende jaren 55 hectare grond (her)…
Reactie toevoegen