'Ook aerosolen spelen rol bij besmetting coronavirus'
Na onderzoek van de Universiteit Amsterdam, Universiteit Twente en de Universiteit van Cambridge is het definitief besloten: aerosolen, zeer kleine deeltjes/druppels in de lucht, spelen een belangrijke rol bij besmettingsgevaar van het coronavirus. Dit gegeven was lange tijd niet duidelijk, maar uit 'meer en meer' modelstudies komt deze conclusie naar boven, zo is te lezen op NOS.
Daniel Bonn, onderzoeker bij de Universiteit van Amsterdam, geeft aan opgelucht te zijn, maar waarschuwt dat 'keihard bewijs' niet bestaat. Toch zijn er volgens hem 'een heleboel dingen die je kwantitatief niet kunt verklaren als je die aerosolbesmetting niet meeneemt'. De grootte van de rol van de aerosol in de pandemie is dus niet aan te duiden. Volgens veel studies is die rol echter aanzienlijk, zoals te zien is aan bijvoorbeeld besmettingen bij zangkoren.
Volgens Bonn betekent dit nieuwe inzicht iets wat al maanden geroepen wordt: "Ventileren, ventileren, ventileren." Volgens berekeningen die rekening houden met aerosolbesmetting, kun je namelijk ook in een binnenruimte besmet raken bij een afstand van anderhalve meter. Om die reden is thuisbezoek volgens deze berekening extra risicovol, want 'de meeste gewone woningen zijn niet heel goed geventileerd'.
Bovenstaande voorbeelden zijn volgens Bonn reden genoeg om meer onderzoek te doen naar de ventilatie van bepaalde ruimtes, zoals scholen, sportscholen, restaurants en vliegtuigen. Ook het mondmaskergebruik moet onder de loep genomen worden. Volgens Bonn gaan aerosolen grotendeels door gewone en chirurgische maskers, maar niet door FFP2-maskers. Ook het dragen van twee mondmaskers blijkt een uitkomst: "Het ene masker werkt als filter voor je mond en het andere zorgt dat het de randen goed afsluit."
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen
15 apr 2024Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr 2024Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Kroniek van een aangekondigde nood
13 mrt 2024Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…
Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn
6 mrt 2024Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…
Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?
16 feb 2024Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…
Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid
15 feb 2024Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…
Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen
14 feb 2024Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…
Spaghetti aan regels belemmert huisvesting en zorg ouderen
12 feb 2024In 2014 besefte Bart Bijlsma dat het nieuwe overheidsbeleid, gericht op langer zelfstandig thuis wonen van…
Reactie toevoegen