Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport Kort, Future Architects en het Expertpanel. In zijn voorwoord pleit hoofdredacteur Ysbrand Visser voor het ontwerpen van breed toepasbare, modulaire en duurzame concepten voor de ouderenzorg.
Kroniek van een aangekondigde nood
“Als immer optimistisch mens waren het klimaatwetenschappers die mij deden inzien dat we onze eigen ondergang vormgeven. Je wordt dan lid van en actief in een politieke partij, richt je leven duurzamer in en probeert ook met de pen een rimpeling teweeg te brengen. Het werd er echter allemaal niet beter op. Het klimaat lijkt met de recordtemperaturen van afgelopen jaar het gevreesde kantelpunt te hebben bereikt. Onlangs publiceerde de Volkskrant echter een artikel dat enige hoop bracht bij een teveel aan klimaatpessimisme. Zo vertoont het mondiale geboortecijfer een dalende lijn en lijkt de wereldwijde CO2-uitstoot binnen een jaar of vier te gaan dalen.
In de bouwwereld, vaak bestempeld als meest conservatieve sector in de industrie en een grote bron van CO2-uitstoot, zijn ook hoopgevende ontwikkelingen te zien. Met diverse alternatieven voor cement en met grotere bouwers die hun ‘duurzame’ verantwoordelijkheid nemen en in hun kielzog hopelijk meer en meer onderaannemers mee trekken. Ook banken maken stappen, blijkt uit de plannen voor het financieren van circulariteit, en alle architecten die wij spreken, belijden klimaatadaptatie.
ZorgSaamWonen
Het huisvestingsprobleem in de ouderenzorg is eveneens een kroniek van een aangekondigde nood. Deze urgente kwestie vormt het centrale thema van het platform ZorgSaamWonen, dat met veel elan wordt geleid door Yvonne Witter, de gasthoofdredacteur van ons nieuwe themanummer Gezondheid & Welzijn. Met veel passie en energie reist zij stad en land af om nieuwe initiatieven te bezoeken en te beschrijven, tal van professionals samen te brengen en veel kennis te verspreiden. Een beknopte weerslag van haar werk kom je tegen in ons nieuwe magazine.
De overheid laat het op dit terrein echter behoorlijk afweten, zodat velen de dupe zijn van de huidige woningnood. Steeds meer ‘krasse knarren’ nemen daarom zelf het initiatief en ontwikkelen - met heel veel geduld - kleinere woongemeenschappen die een fijne, zorgzame oude dag mogelijk maken. Hoe mooi zou het zijn als architecten hiervoor breed toepasbare, modulaire en duurzame concepten ontwerpen, die de soms jarenlange ontwerpfasen aanzienlijk bekorten? En nog mooier, duurzamer én veel lastiger: geschikte renovatieconcepten!”
Tekst: Ysbrand Visser
Foto: Saint Benedict Chapel van Peter Zumthor in de nieuwe rubriek Bouwiconen (Shutterstock)
Je leest het complete digitale magazine ‘Gezondheid & Welzijn’ van Stedebouw & Architectuur via onze Acquire-bibliotheek.
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen
15 apr 2024Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr 2024Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn
6 mrt 2024Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…
Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?
16 feb 2024Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…
Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid
15 feb 2024Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…
Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen
14 feb 2024Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…
Spaghetti aan regels belemmert huisvesting en zorg ouderen
12 feb 2024In 2014 besefte Bart Bijlsma dat het nieuwe overheidsbeleid, gericht op langer zelfstandig thuis wonen van…
Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit
9 feb 2024De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…
Reactie toevoegen