Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn Gezondheid & Welzijn de centrale thema’s. Met dank aan gasthoofdredacteur Yvonne Witter (ZorgSaamWonen) is er veel aandacht voor woonzorgcomplexen.
Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn
Nieuw in dit eerste nummer van het jaar is het Expertpanel dat zich uitsprak over de stelling ‘De overheid moet zelf weer woonzorgcomplexen gaan ontwikkelen’. Aan het woord zijn Claudia Bouwens (NEPROM), Anke van Hal (Nijenrode University), Raymond van Sabben (Paul de Ruiter Architects) en Martijn Schenk (NEXT architects).
Ook nieuw zijn de rubrieken waarin architecten iets meer over zichzelf kwijt kunnen, en met name jonge architecten (rubriek Future Architects met Teresa Larumbe, 19 het atelier) en een architect die zijn belangrijkste inspiratiebron met ons deelt (rubriek Bouwiconen met Jimmy van de Aa, Studio A Kwadraat). Opvallende nieuwtjes lees je voortaan in de rubriek Bouwstenen (b.v.: Kopgroep Circulair Financieren; nieuw boek: Voorlevers).
Woningmarkt als sorteermachine
De gezondheidszorg zelf kom je weer tegen in de nieuwe rubrieken Rapport Kort (‘Gezondheidsachterstanden: woningmarkt als sorteermachine’) en Fotofinish. In een uitgebreid interview met Theo van Hoeve (Pauwert Architectuur) lees je hoe zijn bureau zich helemaal inleeft in de belevingswereld van nieuwe bewoners van een zorginstelling (Campus Kiezel). En wat een prachtig resultaat dat opleverde in Eindhoven (foto boven).
Als je in een ontwerp gaat kiezen voor licht en glas spelen gezondheidsaspecten ook duidelijk een rol. Henk Middelkoop (Kokon Architectuur & Stedenbouw) weet daar alles van en deelt zijn inzichten met je. En zo gaat het in meer artikelen steeds weer over ons welzijn en zeker als we gasthoofdredacteur Yvonne Witter aan het woord laten (in haar column): “In mijn woonplaats hebben inwoners het initiatief genomen om een zo duurzaam mogelijke woongemeenschap te bouwen voor vijftigplussers. De gemeenschappelijke ontmoetingsruimte krijgt een buurtfunctie en bewoners van het ernaast gelegen zorgcentrum zijn van harte welkom om mee te doen aan de activiteiten. Ik weet zeker dat de bewoners van deze woongemeenschap daar duurzaam, vitaal oud zullen worden.” Vandaar ook onze slotoproep aan architecten om hiervoor breed toepasbare, modulaire en duurzame concepten te ontwerpen.
Lees nu ook de nieuwe Stedebouw & Architectuur, thema Gezondheid & Welzijn via onze Acquire Bibliotheek.
Foto boven: Campus Kiezel (Pauwert Architectuur)
Meer artikelen met dit thema
Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen
15 apr 2024Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…
Blue zones bieden een wenkend perspectief
3 apr 2024Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…
Kroniek van een aangekondigde nood
13 mrt 2024Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…
Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?
16 feb 2024Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…
Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid
15 feb 2024Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…
Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen
14 feb 2024Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…
Spaghetti aan regels belemmert huisvesting en zorg ouderen
12 feb 2024In 2014 besefte Bart Bijlsma dat het nieuwe overheidsbeleid, gericht op langer zelfstandig thuis wonen van…
Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit
9 feb 2024De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…