Ontwerpmethode voor betere gebouwen in GGZ
Tot op heden ontbrak een duidelijke ontwerpleidraad voor gebouwen in de GGZ. Iedereen kent het beeld van grote slaapzalen en gemeenschappelijk gebruik van sanitair in monumentale gebouwcomplexen. Hoewel dat beeld al sinds decennia niet meer opgaat, valt er op het gebied van huisvesting in de GGZ nog steeds veel te winnen.
Invloed van fysieke omgeving
Het architectenbureau uit Eindhoven constateerde dat bij het ontwerp van GGZ-gebouwen functionaliteit nog te vaak ten koste gaat van een positieve leefsfeer voor patiënten. Toch hebben de ruimtes, hun kenmerken en onderlinge relaties grote invloed op het welzijn van bewoners. Onderzoek vanuit de omgevingspsychologie wijst uit dat gebouwen een bijdrage kunnen leveren aan het functioneren van mensen, maar ook hun welzijn, gezondheid en tevredenheid beïnvloeden. Gebouwen zijn daarmee meer dan een verzameling van ruimten van een bepaald formaat en met een bepaalde functie.
Met IMPACT introduceert VAA een ontwerpmethode waarmee deze inzichten zijn te vertalen naar een ontwerp dat uitgaat van de behoeften en mogelijkheden van de psychiatrische patiënt. De methode onderscheidt zes verschillende leefruimten van de patiënt. Voor iedere leefruimte is er een boekje met geïllustreerde keuzemogelijkheden en een lijst waarmee de keuzes van het ontwerpteam worden vastgelegd. De methode helpt het ontwerpteam, waarin zorgprofessionals, patiënten en architecten samenwerken, wensen en kennis met elkaar te delen en vast te leggen.
Samen met BNA Onderzoek, collega-architecten, cliënten en GGZ-instellingen is de methode de afgelopen jaren getest en doorontwikkeld. De methode is breed inzetbaar bij zowel grootschalige als kleinschalige voorzieningen en bij hele gebouwen of delen daarvan.
Patiënt centraal
"Het Programma van Eisen dat momenteel als leidraad dient bij een ontwerp, richt zich te weinig op de invloed van de gebouwde omgeving op het welbevinden van de gebruikers," zegt Branka Vuksanovic, senior architect en projectleider van dit onderzoek bij VAA. "Het programma beantwoordt vaak niet aan wat de eindgebruiker - de psychiatrische patiënt - wil. IMPACT brengt daar verandering in en stelt de patiënt centraal. Door de huisvesting van psychiatrische patiënten beter af te stemmen op hun behoeften en mogelijkheden verbetert de zorg voor deze mensen en zijn de gebouwen beter uitgerust voor het doel dat ze dienen. IMPACT is onze manier om bij te dragen aan de kwaliteit van de zorg voor psychiatrische patiënten."
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec om 07:30 uurEindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov om 13:00 uurARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt om 07:00 uurWelke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep om 07:30 uurOp de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Ethiek van kunstmatige intelligentie in openbare ruimte
27 aug om 07:30 uurKunstmatige intelligentie - artificial intelligence (AI) - wordt al langer toegepast als belangrijk hulpmiddel…
Podcast: kunstmatige intelligentie in de bouwsector
21 aug om 08:30 uurWelke rol speelt kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) in de bouw en hoe gaat AI de toekomst…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei om 07:30 uurMartin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Reactie toevoegen