Onderzoek naar geluidsadaptief bouwen van start
De proef komt erop neer dat onderzocht wordt of gebouwen zo ontworpen en gepositioneerd kunnen worden dat de bewoners minder geluidshinder van bijvoorbeeld vliegverkeer hebben. De proef wordt gedaan met een opstelling van 120 containers, die woningen na moeten bootsen.
Naast de gemeente Haarlemmermeer hebben de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken een financiële bijdrage geleverd. Over een ander deel van de financiering is er een subsidieaanvraag ingediend bij de Stichting Leefomgeving Schiphol.
Het Fieldlab is onderdeel van een onderzoek vanuit de TU Delft in samenwerking met AMS Institute. Eerder onderzoek heeft laten zien dat gebouwen invloed hebben op de geluidniveau ’s van vliegtuigen. Door slimme keuzes te maken bij stedelijke ontwikkeling, positionering en vormgeving van woningen en materiaalgebruik is het aannemelijk dat de impact van vliegtuiggeluid rond woningen kan worden beïnvloed. Experimenten met een proefopstelling om innovaties te testen, zal helpen de wetenschappelijke modellen in de praktijk te testen en te verbeteren. De uitkomsten uit het onderzoek bieden ook een kans voor de Gemeente Haarlemmermeer om wonen en vliegen slimmer te combineren en de leefomgevingskwaliteit in luchthavenregio’s te verbeteren.
Martijn Lugten zal vanuit de TU Delft het onderzoek leiden. “We zullen metingen uitvoeren op het gebied van geluid, wind en temperatuur. De opstelling wordt gebouwd van zeecontainers en zal de komende twee tot drie jaar duren. De resultaten van het onderzoek zullen openbaar beschikbaar zijn.”
In september zal er een groter evenement gepland worden. Dan zullen alle 120 containers geplaatst zijn en kan er meer uitleg gegeven over dit onderzoek.
Wanneer: Dinsdag 15 juni, tussen 16.00 en 17.00 uur
Sprekers: wethouder Jurgen Nobel van Haarlemmermeer en Prof. Arjan van Timmeren, van de TU Delft.
Vanwege de nog steeds geldende coronamaatregelen, is aanmelding verplicht. Dat kan via marcel.duyvestijn@haarlemmermeer.nl.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontdek spelenderwijs de voordelen van optoppen
7 okt 2024Optoppen is het lievelingetje van veel instanties en organisaties, maar dan zijn daar nog de omwonenden. En hun…
Vragen bij uitvoerbaarheid kabinetsplannen woningbouw
23 sep 2024Het kabinet-Schoof heeft vorige week het fiat gekregen voor haar Regeerprogramma en kan aan de slag gaan met…
Woongebouw Podium straalt in Amsterdam Nieuw-West
16 sep 2024Sinds eind augustus staat aan de Schipluidenlaan in Amsterdam Nieuw-West het woongebouw Podium te stralen. Dit…
Toekomstbestendig bouwen: slim, duurzaam en betaalbaar
30 mei 2024Martin Huiskes is architect en partner bij LKSVDD architecten. Het bureau richt zich op het maken van ‘…
Hoe waardeer je welzijn en betrokkenheid van huurders in concrete, meetbare parameters?
22 mei 2024Deze vraag stond centraal bij de Verdiepingsdag - De Bewoner Centraal - van Saint-Gobain Integral Project…
De kracht van geografische data voor een breder publiek
22 mrt 2024Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…
Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken
1 mrt 2024De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…
Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit
9 feb 2024De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…
Reactie toevoegen